Egy új kutatás szerint az ízvesztésről beszámoló embereknek egyharmada ténylegesen elvesztette az ízlelő képességét.

Sokan arról panaszkodnak, hogy koronavírus fertőzést követően romlott az alapízek (sós, savanyú, keserű, édes) érzékelése. Akiknek a Covid-19-cel kapcsolatos tüneteik 4 hétig is fennálltak, gyakran beszámolnak ízvesztésről is. Szakértők úgy gondolták, hogy az illetők többsége valójában a szaglását veszítette el, aminek nagy szerepe van az ízérzékelésben. Egy új kutatás azonban azt mutatta, hogy ezeknek az embereknek az egyharmada ténylegesen elvesztette az ízlelő képességét. Ennek a pontos oka sajnos még nem ismert, de a tudósok számos lehetséges mechanizmust sejtenek a háttérben.

Mivel az ízlelés elvesztése speciálisabb tünet, mint egy láz, köhögés, talán ennek ismeretében a legegyszerűbb felismerni, hogy a koronavírus lehet a háttérprobléma.

Ízek érzékelését befolyásoló szerveink

Nem csak a nyelv az, ami a fő meghatározója annak, hogy érezzük az ételek, italok finom vagy éppen kevésbé kellemes ízét. Nagyban befolyásolják azt a szájban, torokban, orrban található érzékszervek, illetve azok bőrfelülete, szövetei.

Koronavírus: hány hét múlva térhet vissza a szaglásunk?

Tudta, hogy a szaglás és ízlelés szorosan összefügg?

Az étel rágásakor felszabaduló szagokat az orr hátsó részén található receptorok érzékelik. Emellett a nyelv ízlelőbimbói növelik az úgynevezett általános ízérzetet azzal, hogy felismerik az édeset, sósat, keserűt, savanyút.

3 állapotot különböztethetünk meg akkor, ha az ízlelő rendszer nem működik 100 %-osan:

  • ízlelés teljes elvesztése (ageusia)
  • ízlelés csökkent érzékelése (hypogeusia)
  • a szájban tartós, kellemetlen ízt okozó állapot (dygeusia), mely a legfinomabb étel ízélményét is elronthatja. Ilyen lehet például a fémes, avas, savanyú íz.

Mint említettük, a szaglás elvesztése is fontos velejárója lehet a koronavírusnak, ezt pedig tudományosan anozmiának nevezik.

Egy új tanulmányban Claire Hopkins (a londoni Guy’s Hospital orrgyógyász professzora) és kutató csapata azt tapasztalta, hogy sokan csak a szaglásukat veszítették el, mégis az ízvesztés számlájára írtan jelentették be tünetként. Ebből is látszik, hogy mennyire összefügg a két érzékszerv, és mennyire nehéz teljesen különválasztani a működésüket.

Az ízlelőbimbók károsodását okozhatja a covid

Az olaszországi Trieszti Egyetem kutatói arra próbáltak rávilágítani, milyen arányban károsodott az ízlelőbimbója azoknak a betegeknek, akik azt állítják, hogy a Covid-19 után alapvető ízérzékelési problémákkal küzdenek. E tanulmány során az egyetem fül-orrgégészeti ambulanciáján megjelent 105 beteget vizsgáltak, akik mindegyike beszámolt ízérzékelési panaszokról a Covid-19 fertőzésük után még 3 hónappal is. Számos hitelesített íz- és szagtesztet használtak a vizsgálat során. A résztvevőknek több, mint a fele mondta azt, hogy érez valamilyen jellegzetes ízt. Azonban az ízteszt ezeknek az embereknek a 42 %-ánál az alapvető ízek észlelésének teljes elvesztését mutatta.

Az idősebb emberek sajnos az öregedés folyamatai miatt már a koronavírustól függetlenül is kevésbé lehetnek képesek megkülönböztetni az alap ízeket egymástól. “Az ízlelési és szaglási rendellenességek előfordulási gyakorisága az öregedéssel nő.”- mondta Hopkins professzor. Ezt figyelembe véve kimondható volt, hogy így is a betegek 29 %-ánál az ízlelés érzékelése csökkent a Covid-19 következtében.

“A mechanizmus nem tisztázott, de magában foglalhatja az ízlelőbimbók közvetlen károsodását, a nyáltermelés csökkenését (a Covid-19 után gyakran jelentenek orr- és szájszárazságot), vagy egy jobban központinak nevezhető folyamatot (bár ez kevésbé valószínű)” – mondta Hopkins professzor.

A kellemetlen ízek és a post-covid

„A szaglás és az ízérzés elvesztése a post-covid jellemzője, de nem olyan gyakori, mint néhány más tünet, mint például a fáradtság és a légszomj.” – mondta a LongCovidSOS betegvédő szervezet szóvivője. Az eredményeik alapján nem feltétlenül általánosíthatunk, mert néhány tényező miatt nem minden adat összehasonlítható, de kijelentették, hogy az általuk vizsgált több, mint 800 hosszan tartó Covid-19 fertőzésben szenvedő beteg 65 %-a jelentett szag- és ízérzékelési problémákat. (Nem lett elkülönítve a 2 tünet.)

Összefoglalva

Nem a szaglás és az ízérzékelés csökkenése a leggyakoribb velejárója a koronavírus fertőzésnek, de amint ilyen tünet jelenik meg, nagy valószínűséggel következtethetünk arra, hogy Covid-19-cel van dolgunk. Ez az alattomos betegség sajnos károsíthatja azokat a szerveinket is, amik részt vesznek abban, hogy az ízeket és finom illatokat igazán élvezni tudjuk, de szerencsére a legtöbb esetben ez nem jelentkezik.

Dr. Szabó Linda

gyógyszerészForrás: pubmed/medicalnewstoday

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük