Csak két ciklust vihetnének a közjogi méltóságok?

Aki válaszol: Magyar György ügyvéd.

– Az ellenzék közjogi programjába is bekerülhet az a javaslata, miszerint egy-egy közjogi méltóság két ciklusnál tovább ne maradhasson hivatalában. Ön miért gondolja ennek szükségét, milyen negatív következményei lehetnek ennek a folyamatnak?

– Ez kimondottan a legfőbb közjogi méltóságok személyére vonatkozna. Megítélésünk szerint két ciklus után a vezető „beleragadhat a pozíciójába”, elveszítheti az önkontrollját, a hatalmi mámorban esetleg rossz döntéseket hoz. Annyira beágyazódik a pozíciójába, hogy sem külső sem belső kontroll nem érvényesül vele szemben. Az Egyesült Államokban sem véletlen, hogy valaki nem töltheti be az elnöki posztot két ciklusnál tovább.

– A köztársasági elnök esetében ez már érvényes, ezért is nem választható újra Áder János államfő. Ezt szeretnénk kiterjeszteni más közjogi funkciót betöltő személyekre is. éldául: megfontolandó és többek között felmerült, hogy a legfőbb ügyészre, az Alkotmánybíróság elnökére, az ÁSZ elnökére, a jegybank, a Kúria és a médiatanács elnökére is vonatkoztatható legyen.

– Mennyire egységes az ellenzéki pártok véleménye a kérdésben, ismerik-e esetleg a kormányzó párt álláspontját?

– Benne van a programjavaslatunkban, tehát már a pártok is foglalkoztak vele, de szakmai egyeztetések még folyamatban vannak, a jövő hétre várható a teljes dokumentáció véglegesítése. A részletező tételezés még hátra van, a Fidesz álláspontjáról még nem esett szó. Ha végleges formát nyer a tervezet, akár népszavazás formájában is kikérhetjük az emberek véleményét, illetve a kormányzó pártot is meg lehet minderről kérdezni. G. Z.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.