Rendkívüli tájékoztatást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet egy, az interneten terjedő, magyar nyelvű, az MKB Bank Nyrt. nevét és arculati elemeit felhasználó e-mail üzenetekkel kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett az MKB bankot megszemélyesítő adathalász levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket is céloznak.

Az NKI tájékoztatása kiemeli, hogy a levelek szövegezése azonos, a helyesírása korrekt, a hangnem pedig egységesen magázódó. Egyes csaló levelek a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésére hivatkozva azt kérik, a címzett módosítsa adatait vagy jelszavát az üzenetben megadott linken keresztül.

Az adathalász levélben szereplő hivatkozás az MKB bank bejelentkezési felületére hasonlító, csaló weboldalra mutat, ami a felületes szemlélő számára összetéveszthető az eredeti banki oldallal, ám a webcím eltérő.

Az NKI javaslata, hogy az ilyen és ehhez hasonló leveleket hagyják figyelmen kívül!

Amennyiben megadta banki adatait az adathalász weboldalon, haladéktalanul keresse fel számlavezető bankját, a pénzintézet hivatalos weboldalán szereplő elérhetőségek egyikén! Soha ne üzenetben érkezett linken keresztül jelentkezzen be a netbankos fiókjába! – írja az NKI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.