Baráti társaság hívta meg a Szűrös Mátyás korábbi ideiglenes köztársasági elnököt, diplomatát egy jó hangulatú disznótorra.

A finom falatok mellé cigányzene is járt, az asztalra hagyományosan hagymás sült vér, sült máj, kolbász, hurka és orjaleves került, hozzá persze jóféle pálinka és bor. Szűrös mindenből jóízűen fogyasztott a törökbálinti portán, ahol a házigazda a régi jó barát, Haraszti László volt, akivel rendszeresek a közös mulatozások, nótázások.

– Örülök, hogy végre megvalósulhatott ez a program. Tavaly a járvány miatt elmaradt, és még most is többször változott az időpont – mondta lapunknak a 89 éves egykori politikus.

– Szerencsére most süt a nap, remek idő van, ami kedvez a szabadtéri sütés-főzésnek. Szeretem a disznótorosok hangulatát, mert gyerekkori emlékeket idéz fel bennem, amikor püspökladányi házunkban segédkeztem szüleimnek a hurka- és kolbászkészítésben. Annak idején ünnepszámba ment nálunk a disznóölés.

Szűrös Mátyás kedvenc nótáját is elhúzta a prímás, és a volt politikus szokása szerint dalra fakadt / Fotó: BlikkSzűrös Mátyás kedvenc nótáját is elhúzta a prímás, és a volt politikus szokása szerint dalra fakadt / Fotó: Blikk

A törökbálinti hagyományos disznótorosnak egy másfél mázsás sertés esett áldozatul, a pincében egymás után kerültek az asztalokra a különféle „disznóságok”, közben pedig szólt a muzsika.

Szűrös kedvenc nótáját is elhúzta a prímás. A nótázásba beszállt Szóka Júlia operettprimadonna is.

– Nagyon jól éreztem magam a disznótoroson, sokféle finomságot kóstolhattam, de a nótázás a baráti társasággal még külön emlékezetessé tette számomra ezt a napot – mondta búcsúzólag az egykori ideiglenes köztársasági elnök.

Útravalóul még egy kis kóstolót is kapott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.