Süli János, a paksi bővítésért felelős miniszter szerint egy horvát áramszolgáltató állomáson történt hiba miatt az év elején gyakorlatilag pillanatokra voltunk egy az egész kontinenst sújtó súlyos áramszünettől.

A csaknem teljes Európát érintő áramszünet ismételten rávilágított arra, hogy a megújuló források átgondolatlan rendszerbe állítása és az atomerőművek „kötelező zöldpolitikai” leállítása – ami nem szakmai, hanem politika érvek mentén történik – komoly problémákat vet fel.

Az Európai Unió történetében még sosem voltak ilyen magasak az áramárak. A kontinenst sújtó rezsiválság idején – amikor leginkább a földgáz, de a kőolaj ára is az egekbe emelkedett, emelkedik – fontos hangsúlyozni, hogy az atomerőműben megtermelt villamos energia önköltsége érdemben nem függ az uránár változásától. Nem úgy, mint mondjuk a gázerőműveknél – írta a haszon.hu

Ez azt is jelenti, hogy az atomenergia az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében is jelentős szerepet játszik, ami jelen pillanatban hatványozottan fontos. Az atomerőművek üzemanyag ellátása csak 5-10 százalékot tesz ki, míg a gázerőművek esetében ez a szám 60-70 százalék. Ráadásul az atomerőművek mindig rendelkeznek legalább két évre elegendő üzemanyagkészlettel.

Az elmúlt időszakban többször fordult elő, hogy a helytelenül kiépített villamosenergia-rendszer egyre többször vezet hosszan tartó áramkimaradásokhoz. Így történt ez januárban Kaliforniában, Svédországban, Londonban, vagy Németországban is.

Nem véletlen, hogy Európában messze Németországban a legdrágább a villamos energia, körülbelül háromszorosa, mint hazánkban. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a megújuló energiaforrások támogatására éves szinten Berlin 20-25 milliárd eurót költ. Ebből a pénzből minden évben két Paks II projekt valósulhatna meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.