Egyre többen jelezték: szorongva lép be az ember a főváros tereire, amelyeket feltűnően sok hajléktalan árasztott el az utóbbi napokban. A Metropol munkatársai tettek egy sétát, és és hihetlen állapotokat találtak: fotósuk egyetlen délután alatt örökítette meg a döbbenetes pillanatokat.

Tereink, aluljáróink látképéhez mára hozzátartoznak a részegek, a drogosok, a harsány csövescsapatok. A budapestiek hol a zaklatások miatt bosszankodva, hol pedig együttérzéssel vegyes szomorúsággal nézik a parkokat mostanra teljesen kisajátító hajléktalanokat. A város romantikus parkjai egyre kevésbé vonzzák a családokat, a szerelmespárokat, az árnyas fák alá beköltözött a mocsok és a kilátástalan nyomorúság.

© Metropol

Az egykor pihenésre és közösségi célokra kialakított parkokon a budapestiek többsége igyekszik minél gyorsabban áthaladni, eszükbe sem jut megpihenni az esetleg még szabadon hagyott padokon. A tereket elfoglaló hajléktalanokat láthatóan senki nem terelgeti az átmeneti szállások felé, a fővárosi vezetés pedig úgy viselkedik, mintha egyenesen bátorítaná a közterületen való élést, amit egyébként jogszabály tilt. A képeket a Metropol fotósa egyetlen délelőtt alatt készítette Budapest közterein.

© Metropol

TARLÓS JAVÍTOTT A HELYZETEN

Budapesten Tarlós István vezetése alatt már voltak kísérletek a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabályozására, mivel rengeteg lakossági bejelentés érkezett a játszótereken élő, dolgukat a bokorban végző hajléktalanok, és az az aluljárókban tömegével, mocskos matracokon alkalmi szállást kialakító, gyakran saját vizeletükben fekvő emberek miatt. Ezért a Fővárosi Közgyűlés 2011 áprilisában szabálysértésnek minősítette a „köztér életvitelszerű lakhatás céljára történő használatát”, de ezt formai okokra hivatkozva akkor az Alkotmánybíróságon sikerült meghiúsítani. Az Országgyűlés 2013-ban megszavazta, hogy

„TÖRVÉNY VAGY HELYI ÖNKORMÁNYZAT RENDELETE A KÖZREND, A KÖZBIZTONSÁG, A KÖZEGÉSZSÉG ÉS A KULTURÁLIS ÉRTÉKEK VÉDELME ÉRDEKÉBEN, A KÖZTERÜLET MEGHATÁROZOTT RÉSZÉRE VONATKOZÓAN JOGELLENESSÉ MINŐSÍTHETI AZ ÉLETVITELSZERŰEN MEGVALÓSULÓ KÖZTERÜLETI TARTÓZKODÁST”.

© Metropol

Ugyanakkor célul tűzte ki a hajléktalanok ellátását is. 2018-ban az Országgyűlés újra döntött arról, hogy a hajléktalanokat az utcáról a szállók felé terelje. Tovább szigorították a szabálysértési szankciókat, valamint 9 milliárd forintot különítettek el hajléktalanellátásra. Megállapították, hogy országszerte összesen 9800 éjszakai szálláshelyet tudnak biztosítani, ami mellé további 1600 nyitható meg pluszban, illetve hogy 7600 nappali melegedőt vehetnek igénybe az arra rászorulók. Ezen felül 300 millióval segítették a segélyezésben dolgozó állami és karitatív szervezeteket.

© Metropol

KARÁCSONYÉK ALATT ISMÉT FELSZÍNRE KERÜLT A HAJLÉKTALANPROBLÉMA

A különösen nagy hidegek alatt pedig már többször is bebizonyosodott, hogy a hajléktalanszállókon elég a férőhely a rászorulóknak. De az is kiderült: a hajléktalanokat nem az segíti, aki amellett érvel, hogy az utcán éljenek. Karácsony Gergely főpolgármestersége azonban ismét a felszínre hozta a problémát, hiszen a köztereken újra senkitől sem zavartatva élhetnek éjjel-nappal a hajléktalanok – viselkedésükkel, életvitelükkel gyakorta zaklatva a helyi lakosokat. Ráadásul mindez a bűnözés melegágya is: a Bors információi szerint jelenleg legalább négy budapesti koldusmaffia működik, amik a kéregetők nagy részét tömörítik.

(Metropol)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük