Dr. Novák Hunor: az első hullámhoz képest jelentősen meggyengült a hazai egészségügy

Sharing is caring!

„Komolytalan marketingfogás arról beszélni, hány tízezer lélegeztetőgép van hazánkban: maximum arra lesz jó, hogy ne billegjen a koporsó, ugyanis nincs elegendő személyzet azok kezeléséhez” – írta Facebook-posztjában a gyermekorvos.

Orbán Viktor néhány napja egy, a Facebook-oldalára feltöltött videóban beszélt arról, hogy az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának kezelésére. A kormányfő azt mondta, több mint tízezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek “rendben vannak”, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre. Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a koronavírust

Erről a témáról írt legújabb posztjában a Facebook-oldalán dr. Novák Hunor is. A gyermekorvos szerint az igaz, hogy a magyar egészségügy jobban felkészült a második hullámra, de csak részben.

“Az igaz, hogy a magyar egészségügy jobban felkészült a COVID újabb hullámára, de csak részben. Jóval több a védőfelszerelés (de borítékolható, hogy most sem lesz elég), történtek átalakítások, kialakult a COVID-gyanús betegek elkülönítése, tudunk tesztelni, többet tudunk a betegségről, több a tapasztalat, ezek mind jók. Az is igaz, hogy az első hullám kezelése-lefolyása hazánkban sikernek mondható, reméljük, most is így lesz”

– kezdi posztját Novák Hunor, majd hozzáteszi:

“Ugyanakkor nem igaz, hogy teljes erőben várja a hazai eü-hálózat a betegeket. Az első hullámhoz képest jelentősen meggyengült a hazai egészségügy, csökkent ugyanis az eü dolgozók száma, ez nem politikai kérdés, hanem a valóság. Sokan idős koruk miatt végleg leszereltek, vagy csak besokalltak, kiégtek, nem bírták a terhelést. Komolytalan marketingfogás arról beszélni, hány tízezer lélegeztetőgép van hazánkban: maximum arra lesz jó, hogy ne billegjen a koporsó, ugyanis nincs elegendő személyzet azok kezeléséhez. Hazánkban már nem is az orvoshiány a legégetőbb, hanem az ápoló és egyéb személyzet hiánya”.

Novák Hunor posztjában azt is leírja, hogy sosem fog összeomlani az egészségügy. Szerinte

“valamilyen egészségügyi ellátás mindig lesz: csak több hibával, hosszabb várakozással, magasabb halálozással. Reméljük, ez nem következik be, ezért fontos, hogy minél kevesebb ember szoruljon orvosi ellátásra, ne terheljük túl a rendszert”

– fogalmaz, majd azt kéri: “Vigyázzunk egymásra! Tartsunk távolságot! Ha eszünk, lehetőleg teraszon legyünk, ne fedett térben! Viseljünk maszkot, mossunk kezet, betegen pedig lehetőleg maradjunk otthon! Így kaphatjuk vissza a normális életünket, és előzhetjük meg a szigorúbb korlátozásokat”.

via szeretlekmagyarorszag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük