Drágult a tb-díja, péntektől félmillió ember veszítheti az egészségügyi ellátását

Drágult a tb-díja, péntektől félmillió ember veszítheti az egészségügyi ellátását

Sharing is caring!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmeztet, hogy 2021. január 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8 000 forintra emelkedett. Február 12-től az ezt nem megfizetők kiesnek az ellátórendszerből.

2021. január 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8 000 forint, a napi összeg pedig a havi összeg harmincad része 10 forintra kerekítve, vagyis 270 forint – közölte az adóhatóság, amely külön figyelmeztet, hogy továbbra sem függ a havi összeg attól, hogy hány napból áll egy hónap (tehát februárban is ugyanennyi, ahogy egy 31 napos hónapban is).

Ha a hónapnak csak meghatározott napjára vagy napjaira kell fizetni, akkor a napi járulékösszeget ezeknek a napoknak a számával kell megszorozni. Ez az összeg azonban nem lehet több a havi összegnél, azaz 8 000 forintnál. Példát említve a NAV jelzi, hogy 2021 márciusában – ami 31 napos – 30 napra kell járulékot fizetni, a fizetendő összeg akkor is 8 000 forint.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék közismert neve a tb-ellátás, vagyis ennek megfizetésétől függ, hogy az egészségügyi ellátást igénybe veheti valaki. Február 12-én élesednek a tavaly nyáron életbe lépett új társadalombiztosítási (tb) törvény fontos rendelkezései: megszűnik az a helyzet, hogy a járulékot fizetők finanszírozzák a társadalombiztosítás rendszerét kijátszók ellátásait. Tehát, aki magától nem fizeti meg a díjat, az nem kaphat ellátást. Becslések szerint ez több mint félmillió embert is érinthet Magyarországon.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük