A gondoskodás és a biztonság illúziója szép lassan foszlik szerte a magyar emberek életében, ami minden bizonnyal a párkapcsolatokra is rányomja előbb-utóbb a bélyegét. A Blikk által megkérdezett válásszakértő szerint 2024-2025 között kiugróan megnőhet a felbontott frigyek száma. Tavaly már elkezdődött a folyamat, mintegy 22 százalékkal több válás volt 2021-ben, mint az azt megelőző évben.

Ezeket látta már?

  • Esti cukiságbomba: már nemcsak kutyusuk, de kecskéjük is van a Magyar Közút munkatársainak – videó

  • Mi történik? Hétfőn próbaképpen megszólalnak a katasztrófavédelmi szirénák

Középkorúak „betegsége”

A KSH legfrissebb elemzése szerint tavaly a nők és a férfiak korcsoportjában is emelkedett a válások száma. A nők jellemzően 35-44 év között szakították meg a kapcsolatukat párjukkal, a férfiak közül a 40-es éveikben járók. 2021-ben több mint 71 ezer házasság szűnt meg, igaz, csak az esetek negyede írható a felbontott frigyek számlájára. A Szépen VáljEl Válásközponttól azonban megtudtuk: százalékban kifejezve a tavalyi évben 22 százalékkal több házaspár döntött úgy, hogy külön utakon folytatják az életüket. Az általunk megkérdezett szakértő szerint ilyenkor a legfontosabb az, hogy a felek békés módon zárják le életük bizonyára egyik legmeghatározóbb szakaszát.

(A legfrissebb hírek itt)

Ne maradjon rossz szájíz

Ezt a nézetet vallja Árpa Attila is, aki 2016-ban vált el üzletasszony feleségétől, Tomán Szabinától. A felek azóta is jó kapcsolatot ápolnak egymással, ahogyan a színész lapunknak mondta: mindig is közös gyermekük érdekeit tartották szem előtt.

– A mi esetünkben azért volt barátságos a különválás, mert fontos volt számunkra, hogy a gyermek a lehető legkevesebbet sérüljön. Három évig tartott a procedúra, de pozitív értelemben. Nem siettünk sehova, nyugodtan haladtunk ezen az úton. Nem volt ajtócsapkodás, hirtelen költözés. Próbáltuk a gyermekünket hozzászoktatni a helyzethez, természetesen amennyire a körülményekhez képest lehetséges. A bírósági folyamatot rövidre zártuk, villámgyorsan egyeztünk meg mindenben – árulta el a színész.

Tomán Szabina és Árpa Attila jó barátságban vannak /Fotó: Ringier ArchívTomán Szabina és Árpa Attila jó barátságban vannak /Fotó: Ringier Archív

Árpa Attila szerint két titka van a békés válásnak: az egyik a kommunikáció, a másik, hogy a felek nem viselkednek önzően.

– Úgy akartunk elválni, hogy senkiben se legyen rossz szájíz. Azt érzem, ez sikerült. Nem vagyok terapeuta, de a tapasztalatom az, hogy a legtöbb vita általában az anyagiakon és a gyerek láthatásán megy. Sőt, ismerek olyat is, aki nem tudott megbékélni a válás gondolatával, és azért húzta el minél hosszabbra a procedúrát, hogy a másikkal még kapcsolatban maradjon. Szerintem ez nem jó út – vélekedett.

Illúzió a biztonságról

2020-ban némi megtorpanás látszott a válások számában. Ennek oka a szakemberek szerint főként az, hogy a bírósági eljárási rend szigorúbb volt a járvány időszakában, emellett bizonytalan időkben a különválás is nehezebb.

A válások száma 2021-ben nőtt meg újra /Grafika: Száraz PéterA válások száma 2021-ben nőtt meg újra /Grafika: Száraz Péter

– Nem akármilyen hónapok vannak mögöttünk. A koronavírus után példátlan zuhanórepülésnek teheti ki a párokat a jelenlegi gazdasági helyzet. Az embereknek volt egy illúziója a biztonságról, ez foszlik most szerte a szemünk előtt. A párkapcsolatokat is megviseli, hogy a KATA rendszert egyik pillanatról a másikra átalakították, sok család töri most azon a fejét, hogyan fedezi a növekvő kiadásait. A bajt csak tetézi, hogy az élelmiszerárak az egekben vannak, ráadásul a rezsi is drasztikusan növekedhet. A válsághelyzet a legjobb házasságokat is kikezdheti – erről már Galambos Balázs válási tanácsadó, a Szépen VáljunkEl Válásközpont alapítója és párterapeutája beszélt a Blikknek.

Nem véletlen az sem, hogy a 40-es éveikben bontják fel a párok a legtöbb esetben házasságukat. Amikor már megvan a ház, a gyermek, sok esetben az érzelmi kiüresedés korszaka következik.

Galambos Balázs szerint ez még csak a kezdetGalambos Balázs szerint ez még csak a kezdet

– Ezt tetézheti egy életközépi válság, ha valakinek a karrierje is veszélybe kerül – tette hozzá. Külső segítség nélkül pedig majdnem mindig válás lesz a vége a krízisnek. – A házasságok körülbelül 50 százalékát meg tudjuk menteni, ha időben segítségért fordulnak hozzánk. A terápiákon a pár erőforrásainak a feltárása a cél. Nem az okok keresése, amik elvezettek odáig, hogy hozzánk forduljanak. Ha még vannak valahol mélyen érzelmek, lehet haladni, visszatáncolni a szakadék széléről – mondta.

Házasságkötések és válások száma /Grafika: Száraz PéterHázasságkötések és válások száma /Grafika: Száraz Péter

A szakember szerint ugyanakkor a gazdasági válsághelyzetben lesznek majd olyan párok is, akik a megnövekedett költségek miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy elváljanak, hiába kellene már külön utakon járniuk réges-rég.

– Ahogyan 2020-ban, a járványidőszakban, úgy most is egy átmeneti megtorpanásra számítunk a válások számában. De nézzük csak meg, amint felszabadultabb lett a légkör 2021-ben, máris többen költöztek szét. Hasonlóra számítunk most is. Sajnos szinte biztosak vagyunk abban, hogy a párkapcsolaton belüli erőszak száma is megnő – tette hozzá Galambos Balázs.

Mikor forduljanak párterapeutához?

  • Kevés a közös élmény
  • Ki van üresedve a párkapcsolat
  • Az együttlétek szürkévé válnak
  • Kommunikáció zsákutcába jut, a veszekedés az egyetlen kapocs a pár között
  • Harmadik fél megjelenése
  • Szülői szerepek megerősítése, a cél, hogy a válás ne legyen méltatlan a felekhez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.