A rezsicsökkentést érintő változások legnagyobb vesztesei lehetnek a sérült, beteg gyermekeket nevelő családok. Lipusz Andreát sokként érte, hogy háztartása amúgy is tetemes költségei hamarosan megsokszorozódnak. Autista gyermeket nevelő szülőként reméli, ha hangot ad aggodalmának, a döntéshozók is jobb belátásra térnek.

Andrea egy 108 négyzetméteres családi házban gondoskodik 19 éves autista gyermekéről, Álmosról, aki állapota miatt 0-24 órás felügyeletet igényel. A marcali édesanya és fia élete az átlagostól eltérő, így azzal számolnak, hogy az elkövetkezendő hónapokban súlyos tízezrekkel növekedik gáz- és villanyszámlájuk.– Álmos egy hiperszenzitív gyermek. Nem hajlandó rágni, ezért folyamatosan turmixolok. Mivel az étel hőmérsékletének és állagának is tűpontosnak kell lenni, van, hogy egy nap akár harmincszor is mikrózok. Nálunk nincs rendszer, Álmos olykor éjszaka eszik, mindig kis adagokat. Előfordul, hogy a csapból 20 percig folyik a víz, mire egy-kettőt kortyol belőle. A tévének, laptopnak folyamatosan menni kell, így képes megnyugodni. Vannak bizonyos lámpák, melyeket muszáj felkapcsolva hagyni. Igen, még nappal is. Hiába kapcsolom le a villanyt, ha kell, Álmos százszor kapcsolja vissza – sorolta Andrea, miért nem tudják csökkenteni fogyasztásukat.

Álmosnak szüksége van arra, hogy állandóan égjenek a villanyok és a tévé is be legyen kapcsolvaÁlmosnak szüksége van arra, hogy állandóan égjenek a villanyok és a tévé is be legyen kapcsolva

Az édesanya már a hűvösebb hónapoktól tart. Álmos érzékeny a ruhák anyagára is, ezért a pizsama sem lehet vastagabb télen, akkor sem, ha a fűtéssel spórolni kell. Emiatt muszáj állandó hőmérsékletet biztosítania a házban.

– Nem luxusból fogyasztunk több áramot vagy gázt, a gyermekem jóléte múlik rajta. Nem hagyhatom, hogy beteg legyen, megfázzon, hiszen az autizmus mellett társbetegségei is vannak – szögezte le.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elérte, hogy a fogyatékossággal élők rezsivédelmet kapjanak. A támogatásban többek között azok részesülnek, akiknek szükségük van lélegeztetőgépre, nyálelszívóra, egyéb, a villanyórát pörgető berendezésekre. A körből azonban sok sérült gyermeket nevelő család kiesik, Andreáék is.

– Egy szürke zónában vagyunk. Félek pontosan utánaszámolni, a téli hónapokban mennyi lesz a fűtésünk. Egy 40 éves házban élünk, a szigetelés rossz, akár 70 ezerrel is többet fizethetek. Az otthongondozási díj majdnem felét el fogja vinni a rezsi kifizetése. És akkor még nem vettem ruhákat, ételeket Álmosnak – mondta kétségbeesetten az édesanya.

– Gépekhez, eszközökhöz kötötték a támogatást, holott a sérülteknek egy jó nagy csoportja van, ahol szintén magasabb rezsiköltségekkel kell számolni. Nem vagyok egyedül a problémával. Az összes érintett nevében kérdezem: velük, velünk mi lesz? – tette fel a kérdést Andrea, s reméli, a döntéshozóktól kap válaszokat.

Nincsenek egyedül

Erdész Ferenc, a Csak Együtt Van Esély (Cseve) Közösség képviselője a Blikknek elmondta: az utóbbi napokban rengeteg levelet kaptak olyan szülőktől, akik hasonló cipőben járnak, mint Andrea.

– Csoportunkat hat évvel ezelőtt alapítottuk, hogy segítsük a sajátos nevelési igényű gyermekeket és szüleiket. Most sincs ez másképp. Nehéz egységes rendeletet hozni, hiszen nagyon különböző élethelyzetek vannak. Jelenleg annyit tudunk, hogy azokat a családokat támogatják, ahol valamilyen eszközt is használ az érintett. Célunk azonban az, hogy a rendeletet minden fogyatékkal élő emberre kiterjesszék – mondta a csoport képviselője.

Erdész Ferenc kiemelte, már az önmagában fokozottabb energiahasználatot jelent, hogy a szülők kénytelenek otthon maradni fogyatékkal élő gyermekükkel.

– A legtöbben arról számolnak be, hiába próbálják visszafogni a költségeket, egyszerűen nem tudnak az átlagfogyasztás alatt maradni, mert egész nap otthon vannak, gondozzák a gyermeküket. Hosszú távon ez hatalmas anyagi terheket jelent főleg azoknak a családoknak, ahol a szülő egyedül neveli a gyermekét, vagy egy keresetből élnek – tette hozzá.

A Technológiai és Ipari Minisztérium kommunikációs főosztálya megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a kedvezmény mértékét, a jogosultak körét, valamint az igénylés menetének rendjét külön kormányrendelet fogja meghatározni.

“A kormány célja a rezsicsökkentés fenntartásával a magyar családok védelme, és a megfizethető energia garantálása a háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság alatt is. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének javaslatát megvizsgálva a kormány döntött arról, hogy a fogyatékossággal élő emberek által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után az érintettek kedvezményre jogosultak” – írták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.