Tótvázsony – Síri csend van a 80 éves kőműves, Pintér Lajos bácsi faluszéli portáján, viszont a patak menti kis völgyben, az egykori mintakert helyén most szabadon burjánzik minden. Az öreg mindennap leballag oda gyászolni a feleségét.

Gondolataiban felidézi, ahogy egy éve, június 16-án Marikát elragadta és megölte a medréből kilépő, viharos sebességgel robogó patak. Lajos bácsi azóta siratja a régi életét. Már nem nézi aggódva az eget, hogy mikor jön a vihar, ami veszélyezteti az egykor imádott kertjét. Már nem köti le magát a konyhakert gondozásával. Hadonászva magyaráz, közben mardossa a düh, amiért évtizedekkel ezelőtt Tótvázsonyba költözött. Úgy érzi, már az egész falu ellene fordult. És nem érti, miért.

– Tavasszal messzire hajítottam a lapátot, amikor a fiam szólt, hogy ne rostáljam át még egyszer a földet, mert a kert nem a miénk, hanem a szomszédé. A volt menyem a tudtom nélkül adta el neki – kesergett a Blikknek Lajos bácsi. – Azóta nem nézek a kertre, amit 22 évig gondoztam a feleségemmel. Az ismerősök megdöbbentek a látványon, és nem értik, mi lelt, hogy így hagytam pusztulni a veteményest, amit még ősszel csapatostul érkező iskolás gyerekek csodáltak.

A tragédia helyszínén most csontszáraz a patak medre. Aszály van. A parton üvegcsuporban virágcsokor emlékeztet a történtekre. Lajos bácsi sírva hibáztatja magát, amiért nem tudta megmenteni Marikát. Közben pöröl az egész világgal és a vele közös fedél alatt élő családjával is. Ez az ő igazi tragédiája.https://331949c4d6806a9edf170313f38e05fa.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– Nagy baj van – sóhajtotta az öreg. – Már az otthonom sem az enyém, fogalmam sem volt róla, hogy március óta a fiam, István nevére került – mutatott körbe az apró szobából, konyhából, fürdőből álló lakásban. – A fiamé a felső szint. Bár naponta találkozunk, mégsem ül le velem beszélni, így csak papíron üzengetünk egymásnak.

És mutatja is a levelet, amiben Istvántól kéri vissza a felesége temetésére adott pénzt. Pontosan 250 ezer forintot. Aki a választ ugyanarra a papírra írta, miszerint az apja korábban kijelentette, hogy nem kéri azt a pénzt.

(Ez is érdekelheti: Kilakoltatná vevőjét az építési vállalkozó: idős édesanyját és mozgássérült lányát ápolja a házban Erzsike)

– Ügyvédet fogadtam. Jár nekem az a pénz. Ahogy a feleségem életbiztosításáért utalt 9 millió forint is, ami a fiam számláján landolt – hajtogatta összeszorított szájjal Lajos bácsi. Hiába kérdeztük tőle, miért fontosabb a vagyon, mint a családja békéje, hiszen a halála után úgyis a fia örököl mindent.

Távozáskor Lajos bácsi kikísért minket az utcára, de pillantást se vetett az udvaron visítva pancsoló két kis unokájára. Mint magyarázta, a fia és a menye őket is elmarta tőle. Megkérdeztük István is, aki mindent cáfolt.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük