Egy magyar kutatónő forradalmi újítása is harcba száll a koronavírussal

Sharing is caring!

A Philadelpiában élő kutató tette le a messenger RNS módszer alapját, amit most az egyik legígéretesebb koronavírus elleni vakcinánál is használnak.

Az Egyesült Államokban élő Karikó Katalin biokémikus olyan módszer alapjait tette le, ami most hatalmas áttörést hozhat a koronavírus elleni védekezésben.

A kutatónő az RTL Klub Fókuszának elmondta, hogy 1985-ben létszámleépítés miatt bocsájtották el a szegedi Biológiai Kutatóközpontból.

“Mások azt gondolták, hogy amit csinálok, az zsákutca.”

– mesélte. A pályázatait elutasították, azzal, hogy az ötlete soha nem lesz gyógyszergyártásra alkalmas.

Férjével, két éves gyerekével és 100 dollárral a pénztárcájukban így repülőre szálltak, és az Egyesült Államokba utaztak. Az egész családnak bejött az amerikai út. Lánya például kétszeres olimpiai bajnok lett evezős amerikai színekben.

Karikó Katalin pedig az amerikai Drew Weismann-nal közösen kidolgozta az mRNS módszert, ami egyes szakértők szerint akár Nobel-díjat is érdemelhet.

A módszert jelenleg az egyik legesélyesebbnek tartott koronavírus elleni védőoltásban is használják, a Pfizer vakcinájában.

Az oltóanyag úgynevezett messenger-RNS-t tartalmaz, amit egy kis zsírburokba “csomagolva” juttatnak a szervezetbe. A messenger-RNS szállítja az információt arról, hogy milyen vírusfehérjét kell a test sejtjeinek elkészíteniük. Az így elkészült tüskefehérje ezután megjelenik a sejt felszínén, amit érzékelnek az immunsejtek, majd beviszik a közeli nyirokcsomóba, ahol az ott jelen lévő T-sejtek aktiválódnak, és így jön létre az immunitás.

A folyamat végén úgynevezett emlékezősejtek maradnak, amik egy későbbi fertőzés esetén elkezdik az ellenanyagot készíteni.

VIDEÓ: A Fókusz riportja:

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük