Egy zseni van az orosz vakcina mögött

Egy zseni van az orosz vakcina mögött

Sharing is caring!

Az orosz vakcina katasztrofálisan rossz imázsa mögött az azt menedzselni hivatott állami intézményrendszer van – véli egy Oroszország-szakértő, aki tud magyarázatot arra, miért készülhetett a koronavírus-oltások sorában az elsők között a Szputnyik.

Miért kapott-hideget meleget az orosz koronavírus-vakcina, miközben a vele párhuzamosan fejlesztett nyugati készítmények jó PR-ral meneteltek előre a felhasználás felé. Hibáztathatnánk ezért a Nyugat oroszfóbiáját éppúgy, mint Vlagyimir Putyin orosz államfőt, aki kierőszakolta, hogy a tesztelés vége előtt megadják a vakcinának a használatba vételi engedélyt, ám a korábbi orosz gyógyszerfejlesztések, alapján más magyarázat látszik logikusnak. Feltűnő a kétbalkezes menedzselés ismétlődése. Egy valami biztos: nem az oltás minőségével van a baj – véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Németországban élő orosz származású publicistája.

Egy zseni van az orosz vakcina mögött

Már oltanak itthon a Szputnyik V vakcinával

 

A Szputnyik V vakcina vezető fejlesztője Denis Logunov (képünkön középen) ismert és elismert mikrobiológus volt, akit 42 éves kora nyomán nem lehet valamiféle szovjet dinoszaurusznak minősíteni. Az általa vezetett team 2016-ban a Gamaleja kutatóközpontban, amelynek vezető munkatársa kifejlesztett egy Ebola-vakcinát, amely a teszteken hatékonynak bizonyult, majd egy a MERS nevű vírus elleni oltást, ám hiába előzték meg ezzel is számos külföldi versenytársukat egyik sem lett piaci siker.

Kopi-paszta

Logunov és társai ezeknek a fejlesztési tapasztalatoknak a birtokában a koronavírus-vakcinák fejlesztésének élére kerülhettek. Gyakorlatilag korábbi génsebészeti módszerüket kellett megismételniük, ahogy a kutató ritka interjúinak egyikében a lett Meduza internetes portálnak mondta, az informatikából ismert kikopizás-bemásolás (copy and paste) módszerével éltek. Ezt persze Nyugaton is tudták a hozzáértők, így tisztában voltak vele, hogy az orosz oltásfejlesztés véresen komoly dolog.

A fő gond a Bloomberg publicistája szerint azzal van, hogy a Gamaleja tipikus orosz állami intézmény, amely képtelen kulturáltan menedzselni azt, amit a szakemberei letesznek az asztalra. Logunov és a hozzá hasonló tehetségek ugyanakkor Oroszországban nem tehetnek mást, mint hogy ilyen intézményeknél vállalnak munkát, az ő kezét – ahogy az interjúban elmondta – személy szerint az is megköti, hogy szakértelme a tudomány egy nagyon szűk területére korlátozódik.

Ostoba melldöngetés

A marketingkatasztrófa azzal kezdődött, hogy az orosz gyógyszerhatóság augusztusban a világon elsőként jelentette be a Szputnyik engedélyezését, miközben a harmadik körös tesztek még nem fejeződtek be, így nem lehetett tudni, milyen mellékhatásai lehetnek a készítménynek. Ez annak tükrében különösen nagy ostobaság, hogy a nyugati országokban folyamatosan különféle gyógyszerek alkalmazásával kísérleteztek a koronavírus-betegség gyógyításában, amelyekről szintén nem lehetett pontosan tudni, milyen hatással lesznek a betegekre. Nem követék el azonban a hibát, hogy ezt nagy dobra verjék.

Miközben az orosz vakcina augusztust követően a bírálók célkeresztjébe került, más hasonló készítmények gyártói szép csendben megállapodtak a kormányokkal a szállítandó mennyiségekről, azaz még az elkészültük előtt eladták azokat, megszerezve az új vakcina piacát. A rossz indulás azt is megnehezítette, hogy a Gamaleja a világ más országaiban gyártókapacitásokat kössön le a Szputnyik előállítására.

Mit nekünk a nyugati engedély!

Az az állami fejlesztési alap (angol rövidítésével RDIF), amely finanszírozta a vakcina fejlesztését, papíron üzletorientált intézmény, ám ez sem állt a helyzet magaslatán – véli a Bloomberg cikkírója. Ahelyett, hogy próbált volna piacot szerezni a Szputnyiknak a fejlett országokban a legerősebben nyugatellenes országokat célozta meg, mint például Iránt vagy Nicaraguát. Az alap igazgatója, Kirill Dmitrijev február elején azt mondta, hogy a nyugati piacokon való megjelenés nem tartozik az RDIF prioritásai közé, mert ezek az országok politikai okok miatt nem akarnak együttműködni Oroszországgal.

Ez felveti a kérdést, hogy nem az volt-e a célja a szervezetnek, hogy demonstrálja: miközben a Nyugat perifériára akarja szorítani Oroszországot, aközben a világ többi része készségesen együttműködik vele. Magyarán, nem az orosz rendszerben van a hiba, hanem a nyugati partnerekben. A végeredmény a Bloomberg publicistája szerint az, hogy az orosz kormány az adófizetők pénzéből támogatta egy hatékony, versenyképes termék elkészültét, amely mögött kiváló koponyák vannak, ám a lassú, átpolitizált marketing és terjesztés lehetetlenné teszi, hogy a világon elismert sikerré váljon a Szputnyik V vakcina.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük