Egyedülálló anyák: szuperhősök, akik köztünk járnak

Sharing is caring!

Társalkodónő, ápolónő, szakácsnő, sofőr: anya. 0–24 órás szolgálatban, mert sok gyermek életében az anya a biztos pont. Mi történik, ha csak anya van?

Sokféle módon kerülhet valaki az egyedülálló anya szerepébe. Tudatos vállalása okán, válás következtében, megözvegyülve, hogy csak néhány élethelyzetet említsünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki tudatosan tervezve, vagy rajta kívül álló okok miatt éli az életét egyedülálló édesanyaként. Erre a szerepre felkészülni igazán így sem, úgy sem lehet.

Ahogy a bölcs mondás tartja: egy gyerek felneveléséhez egész falu kell. Ezt az igazságot tekintve lehetetlen küldetésnek tűnik egyedül nevelni. Hiszen számtalan nehézség adódik, amivel az édesanyák szembesülnek, különösen ha nincs kivel megosztani a gyerekkel kapcsolatos örömöket és nehézségeket, illetve minden döntés az övé, akár apró, akár nagy horderejű ügyekben, minden következményt vállalva.

Teher alatt nő a pálma

Ha már ebben a helyzetben vagyunk, hogyan lehet ezt nemcsak túlélni, hanem jól is csinálni? Extrém jó logisztikai, szervező képességgel, és nagy, még annál is nagyobb, szociális hálóval. Nagyszülők, tágabb család, barátok, a gyerek barátainak szülei – mindenki hadra fogható!

Mert egyedül nem megy. Teher alatt nő a pálma – ezt is mondják. Ahogy azt is, hogy mindenkinek épp akkora a terhe, amennyit még elbír. Valahogy felnő hozzá, és csinálja. Mert csinálni kell, nincs választás.

Az egyedülálló anyák szuperhősök, akik köztünk járnak. Szuperképességeket fejlesztenek, de magukat átlagosnak érzik. Sosem elégedettek magukkal, pedig emberfeletti, amit véghez visznek.

Szigorú és engedékeny. Érzékeny és kemény. Gondoskodó és elengedő. Kimerült és szupererős. Hogy fér el ennyi minden, csupa kettősség egy emberben? Olyan, amilyennek éppen lennie kell, minden egy személyben.

Ketten egy egész

Egy nő és egy gyerek. Szokatlan család, gondolhatnánk. De miért lenne szokatlan? Ők ketten egy egész, ugyanolyan érvényes család, mint bármelyik másik.

Az egyszülős családok sajátossága az az olajozott működés, összhang, ahogy egymásrautaltságukban kiismerték, megtanulták egymást. Eltéphetetlenül erős kötelék, lelki köldökzsinór feszül anya és gyermeke között.

via hvg.hu

 

Facebook Comments