Ki az, aki szánt szándékkal, mondhatni esztelenül képes elpusztítani egy több mint 70 éves platánfát? Egy kisváros parkjában, éppen a helyi rendőrség épülete előtt, a bejárattól alig pár lépésre. Két hónapja keresik Demecseren a sok emeletnyi magas, még a téli csupasz időszakban is impozáns, égbe törő fa elleni rejtélyes merénylet elkövetőjét, aki lyukakat fúrt a fa törzsébe és gázolajjal töltötte tele. Úgy hírlik, a zsaruk nyomon vannak.

– Elszomorít, hogy ebben a kisvárosban ilyen békétlen emberek élnek közöttünk. Nézze a fotókat, ezt találták a közmunkásaink november elején, egy reggelen, amikor a rendőrség előtti parkot takarították – mutatja telefonján a képeket a városka független polgármestere, Rátkai Sándor. A lyukak itt még élénken virítanak.

– Egyenként 30 centi mélyek, srégen lefelé tartanak, átmérőjük 3 centi. A tettes vélhetően az esti, éjszakai órákban tette ezt a fával. Azután gázolajjal töltötte fel a lyukakat, jutott az olajból a földre, a gyökérzet fölé is – mondja a városvezető. A hivatal feljelentést tett, a rendőrök nyomoznak, egyelőre rongálás vétségével az ismeretlen tettes ellen.

A hivatal nem hagyta annyiban, mindent megtesznek a fa megmentéséért.

– Nyíregyháza főkertészét hívtuk át, ő fecskendővel, rongyokkal kiszívta az olajat, közel két liter folyadékot. Azután kitisztította a nyílásokat, valamilyen gyógyszert juttatott a törzsbe, majd letapasztotta a lyukakat. Azt mondta 50 százalék az esély, hogy sikerül megmenteni. Mint a betegnek, egy súlyos műtét után, nincs más dolgunk, csak várni. Talán az, hogy téli időszakban történt, segíthet, mert ilyenkor már nem annyira aktív a fa gyökérzete, a tápanyag felszívása – mondta még most is kissé feldúltan a városvezető.

A faóriás eszmei értéke meghaladja a 60 millió forintot az értékbecslő szerint. Így azt remélik, hogy nem ússza meg a rongáló egy sima pénzbüntetéssel.

– Az eljárásra való tekintettel nem adhatunk bővebb tájékoztatást. Folyik a nyomozás, ám gyanúsítotti kihallgatás még nem történt – közölte érdeklődésünkre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr Főkapitányság sajtóügyeletese.

A fa törzsét két ember is nehezen éri át. A városka egyik legszebb lombozatával ajándékozta meg a buszmegálló környékét. A közeli orvosi rendelőben csaknem egy tucatnyian állnak a bejáratnál, kérdezem, mit tudnak az esetről. Nem nagyon érkezik válasz, van, aki állítja, nem is hallott róla. A közeli buszmegállóban beszédesebbek az emberek.

– Állítólag volt, aki látott egy férfit, épp azt a fát járta körbe. Ha valaki ellop egy talicska tűzifát, hogy otthon befűtsön, éveket kockáztat, ugyanakkor vannak ilyen emberek akik képesek erre több tízmilliós értékű fát időt és energiát nem sajnálva tönkretenni – mondja egyikük, aki kérte, nevét ne írjuk le. Úgy tudta, a rendőrök már ezt a vonalat is vizsgálják.

Bence erdésznek tanul, védendőnek tartja a természtet és a megsérült fát is. Reméli, hogy hamarosan azonosítja a rednőrség a tettest Fotó: Zsolnai Péter

– Városszerte egy nevet emlegetnek. Nézze meg a Facebook-hozzászólásokat, ugyanazt írják, a kommentelők remélik, hogy meg is kapja érte a büntetését – mondja dühödten Bence, akivel épp a rendőrség épülete előtt futunk össze. A fiatalembert azért bosszantja a különleges bűntett, mert erdésznek tanul, imádja a természetet. Szívből reméli, hogy fa felépül a sérüléseiből, s még hosszú évekig nyújt hűs árnyat a rendőrség előtti kis parkban. G. Z.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.