Budapest – Vajon átok ül az ausztráliai olimpikonjainkon? Csollány Szilveszter már a hatodik olyan sportoló, aki 2000-ben dobogóra állt Sydney-ben az olimpián, és akit fiatalon veszítettünk el. Mint köztudott, hatalmas veszteség érte a magyar sporttársadalmat: hétfőn, 51 éves korában elhunyt az olimpiai bajnok tornász. Csollányt december 3-án, pénteken szállították kórházba, mivel koronavírussal fertőződött meg, s akkortól gépek tartották életben. A szervezete január 24-én feladta a harcot.

„Több bánatot okoz a Sydney olimpia 22 év után, mint amennyi örömet adott 2000-ben – írta közösségi oldalán Nagy Tímea, Sydney olimpiai bajnok párbajtőrözője. – Igaly Dia, Benedek Tibor, Kolonics György és most Csollány Szilveszter. Mindannyian érmet nyertek Sydney-ben az olimpián és mindannyian már angyalok.”

(A legfrissebb hírek itt)

Sajnos, tény, hogy az érmesek közül Igaly Dia, Kulcsár Anita, Benedek Tibor, Kolonics György, Veréb Krisztián és a most meghalt Csollány Szilveszter már nincs közöttünk.

– Fiatalon még nem gondolunk arra, mi lesz tíz-húsz év múlva, de ennyi idősen már látjuk, hogy rohan az idő, s milyen gyorsan elmúlik tíz-húsz év – mondta Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó. – Mennyi szép, örömteli és tragikus esemény történt velünk ennyi idő alatt. És persze, rávilágít nekünk a múlandóságra.

Kiss úgy látja, kiszámíthatatlan világban élünk, húsz éve még azt gondolták sokan, 2020-ban már repülő autók lesznek.

– Minden emberélet elvesztése hatalmas veszteség, az ikonoké, a példaképeké pedig egy ország tragédiája. Kolonics Gyuri, Benedek Tibi vagy Csollány Szilveszter már életében legenda volt, s még ma sem tudom elfogadni, hogy nincsenek velünk. Nem tudom, mások hogyan gondolják, de én természetesen többek között odaadnám az olimpiai sikerünket is azért, hogy itt legyenek velünk.

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó, aki két aranyat nyert Ausztráliában valamelyest egyetért Naggyal.

– Hajlamos vagyok inkább arra gondolni, hogy korosodunk, ezért már temetésre járunk lakodalom helyett – mondta Kammerer. – De ha jobban belegondolok, van benne némi igazság, amit a Timi írt, hisz azért még egyikőjük sem volt öreg.

Igaly Diána (1965-2021)

A sportlövő Igaly Diána, aki Sydneyben bronzérmes volt, majd négy évvel később, Athénban nyert olimpiai bajnoki címet. 2021. április 6-án, 57 éves korában halt meg koronavírusban. Négyszeres világbajnok: kétszer egyéniben, kétszer csapatban állhatott a dobogó tetejére. Európa-bajnokságot ötször nyert. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 2004-ben kapta meg, Athén díszpolgára volt.

Igaly Diána / Fotó: Getty Images

Kulcsár Anita (1976-2005)

Sydney-ben, a női kézilabda-válogatottal ezüstérmes Kulcsár Anita 2005. január 19-én, 28 évesen halt meg végzetes autóbalesetben. Az Európa-bajnok sportoló Volkswagenje, a 6207-es úton, amely havas volt, nyílt egyenes szakaszon letért a sávjáról, és a bal oldali árokba borulva, egy fának csapódott. A szakértői vélemény szerint vezetői hiba okozhatta a világklasszis kézis halálát.

Kulcsár Anita / Fotó: RAS

Benedek Tibor (1972-2020)

A későbbiekben triplázó, Sydney-ben az első aranyát szerző Kemény Dénes-féle férfi vízilabda-válogatott vezére volt Benedek Tibor, akit 2020. június 18-án, 47 éves korában győzte le a rák, amely ellen évek óta küzdött. Benedek Tibor mindent elért a pólóban, háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok, 2013 és 2016 között a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt, az International Swimming Hall of Fame vagyis a Hírességek csarnoka magyar tagja.

Benedek Tibor / Fotó: RAS ARCHIV

Kolonics György (1972-2008)

Az 1996-os atlantai olimpia kenu kettese megnyerése után Sydney-ben 500 méteren kenu egyesben is aranyat nyert Kolonics György, aki 2008. július 15-én a pekingi ötkarikás játékokra készült, amikor edzés közben elhunyt. A kajakos halálát hirtelen szívmegállás okozta, mint később kiderült, ezt egy szívtágulattal járó szívizombetegség okozta. Koló a két olimpiai bajnoki cím mellett tizenötszörös világbajnok, s két olimpiai bronzérmet is szerzett. Emlékét és nevét egy alapítvány is őrzi.

Kolonics György / Fotó: RAS

Veréb Krisztián (1977-2020)

Sydney-ben, az 1000 méteren kajak kettesben bronzérmes Veréb Krisztián 2020. október 24-én, Dominikán motorbalesetben hunyt el 43 évesen. Az olimpiai bronz mellett kétszeres világbajnoki ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes is. 2012-től öt éven át Tajvanon, majd Indonéziában, 2018-tól a Dominikai Köztársaságban edzősködött.

Veréb Krisztián (jobbra) / Fotó: AFP

Csollány Szilveszter (1970-2022)

A hétfőn elhunyt tornász Csollány Szilveszter gyűrűn nyert Sydney-ben olimpiai aranyérmet. Az emellett világ- és Európa-bajnok tornász az Újpest, majd a Dunaferr SE és a Bp. Honvéd versenyzője volt. Csollány tavaly elkapta a koronavírust, december 3-án szállították kórházba, s akkortól géppel lélegeztették. Tüdőátültetésre várt, de sajnos, már nem jött az életmentő segítség, szervezete január 24-én feladta a harcot.

Csollány Szilveszter / Fotó: Getty Images

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.