Eldőlt: a jövőben jogállamisághoz köti Brüsszel a kifizetendő pénzek nagyságát

Sharing is caring!

Megállapodtak az uniós tagállamok vezetői az Európai Parlamenttel a következő, hétéves költségvetési ciklus jogállami feltételeihez kötéséről. Erről először a német DPA hírügynökség számolt be. Ezzel történelmi, háromhetes tárgyalássorozat zárul le.

Az már biztos, a magyar kormány komoly csatát vesztett Brüsszelben, a parlamentnek ugyanis sikerült a legtöbb követelését érvényesítenie. A magyar kormány kezdettől tiltakozott az úgynevezett jogállamisági mechanizmus ellen.

A hírrel kapcsolatban a DPA hírügynökséget idéző több hírportál is megemlíti a magyar kormányt és Orbán Viktort. A Re Jerusalem hírportál azt írja:

„A MEGÁLLAPODÁS BOMBASZTIKUS, MIVEL KORÁBBAN A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNY IS IS AZZAL FENYEGETŐZÖTT, HOGY FONTOS UNIÓS DÖNTÉSEKET BLOKKOLNAK, HA AZ UNIÓS PÉNZEK KIFIZETÉSÉT JOGÁLLAMISÁGI FELTÉTELRENDSZERHEZ KÖTIK.”

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált a hírre. Varga szerint az Európai Parlamentnek nem a magyar kormányt kellene zsarolnia, hanem az uniós országokat sújtó koronavírus-járvány megállításával kellene foglalkoznia.

‘Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával. Elfogadhatatlan, hogy a magyar ellenzéki EP képviselők Magyarország gazdasági érdekei ellen dolgoznak Brüsszelben’ – írta az igazságügyi miniszter. Hozzátette, jobb lenne, ha az Európai Parlament a probléma helyett a megoldás részévé váljon, és ne veszélyeztesse az uniós költségvetés elfogadását.

Varga Judit szerint szó sincs megállapodásról. Facebook posztjában azt írta, a magyar kormány tartja magát az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához.

Indirekt/index.hu

Facebook Comments