Eldőlt: januártól jelentősen szigorodik a KATA szabályozása

Eldőlt: januártól jelentősen szigorodik a KATA szabályozása

Sharing is caring!

Az új szabály azokat a megbízókat, vállalkozásokat érinti, amelyek ugyanattól a katás vállalkozástól egy éven belül több mint hárommillió forint értékű számlát fogadnak be.

Gulyás Gergely nyáron jelentette be, hogy jövőre megváltoznak a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok. Ennek értelmében ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója -, 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

Szombaton Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elmondta, az érdekképviseleti szervek és az adótanácsadó cégek szinte kivétel nélkül kérték, hogy a tisztességes vállalkozások érdekében a Pénzügyminisztérium változtasson a szabályozáson.

„Ahol korábban száz munkavállaló volt az irodában, most száz katás ül”

– idézte fel az államtitkár a március eleji adótanácskozáson elhangzottakat.

Számos változtatási javaslat érkezett a minisztériumhoz: az egyik szerint a katát csak úgy lehet megtisztítani a jogszerűtlen használóktól, ha a kisadózók csak a magánszemélyeknek értékesíthetnének, vállalkozásoknak, cégeknek nem.

A másik azt javasolta, hogy bizonyos tevékenységi köröket, ahol sokakat nem munkavállalóként, hanem katásként alkalmaznak, zárjon ki a jogalkotó, vagyis ezekben a szakmákban ne is lehessen választani a kisadózást – ismertette az államtitkár.

A Pénzügyminisztérium ezeket elvetve másik szabályozás mellett döntött: ennek értelmében jövőre nem az adott szakma, illetve tevékenység számít, vagy az, hogy magánszemélynek vagy cégnek számláz-e a kisadózó, hanem az egyes szerződések, jogügyletek magas, hárommillió forintot meghaladó értéke.

Az új szabály csak azokat a megbízókat, vállalkozásokat érinti, amelyek ugyanattól a katás vállalkozástól egy éven belül több mint hárommillió forint értékű számlát fogadnak be – emlékeztetett az államtitkár.

A katát 2013-ban azért vezette be a kormány, hogy a jellemzően lakosságot ellátó mikrovállalkozásokat, így például a fodrászokat, kozmetikusokat, taxisokat segítse.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük