Brüsszel — Elege lehetett a sorozatos magyar vétókból a legnagyobb EU-s tagállam külügyminiszterének, ezért azt sürgette szokatlanul kemény hangvételű beszédében, hogy meg kell szüntetni az egyhangú döntéshozatalt.

– Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan emberek ejtsenek túszul minket, akik a vétóval akadályozzák az európai külpolitikát. Ha megengedjük, akkor előbb-utóbb az európai kohéziót sodorjuk veszélybe. A vétónak mennie kell még akkor is, ha azt jelenti, hogy még minket is le lehet szavazni – fogalmazott Heiko Maas német külügyminiszter, aki szerint a vétó felszámolásával az EU cselekvőképességét lehetne megerősíteni.

– Az európai baloldal, élén a német baloldallal, ismét minősíthetetlen hangon támadja Magyarországot, mert a magyar kormány múlt héten harmadszorra is megvétózta azt az állásfoglalást, amit Hongkong ügyében adott volna ki az EU – írta válaszcikkében Orbán Viktor miniszterelnök, hozzátéve: ha százszor terjesztik is be újra, századszorra is ez lesz az eredménye.

Az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel körültekintést és megfontoltságot kért a vitázó felektől, hangsúlyozva, hogy az uniós alapszerződés módosításához valamennyi tagállamnak, így Magyarországnak is hozzá kell járulnia.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.