Nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék hétfőn azt a román állampolgárságú férfit, aki 2016-ban lelőtte szeretőjét, illetve életveszélyesen megsebesítette annak férjét.

Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a bíróság előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek a vádlottat, aki a szabadságvesztés büntetésből legkorábban 25 év eltelte után bocsátható feltételes szabadságra.

A vádlott 2012-ben került kapcsolatba a nővel. Az asszony 2013-ban kezdeményezte házassága felbontását, azonban később meggondolta magát és úgy döntött, hogy mégis a férjével marad – ismertette a sajtószóvivő.

A döntést azonban a vádlott nem fogadta el, folyamatosan kereste személyesen, telefonon és e-mail-ben, mert szerette volna kapcsolatukat helyreállítani. Mivel nem tudott belenyugodni a visszautasításba, elhatározta, hogy leszámol a házaspárral: 2016. augusztus 31-én a lakóházuk közelében elrejtőzött és várakozott, majd amikor az asszony hazaért, a vádlott a bejárati ajtónál fegyverrel fejbe lőtte, majd a kiabálásra a segítségére siető férjét is.

A lövés következtében a feleség a helyszínen életét vesztette, és bár a férje életben maradt, maradandó fogyatékossággal, súlyos egészségromlással gyógyult meg.

A támadó tette után Romániába menekült, ahol európai elfogatóparancs alapján másnap fogták el a rendőrök és 2019. szeptember 5-én adták át a magyar hatóságoknak – tette hozzá Resán Dalma.

Az ítélet ellen az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be, a jogerős döntést a Debreceni Ítélőtábla hozza meg. A vádlott, aki mostani ülésen távmeghallgatással vett részt – a tiszalöki börtönből kapcsolták a tárgyalásra –, az utolsó szó jogán hangsúlyozta, nem tervezte el a gyilkosságot.

Bocsánatot kérek mindenkitől, akinek veszteséget okoztam– idézte a férfi nyilatkozatát a Bors.

A lap szerint az R. család ügyvédje, dr. Helmeczy László nyilatkozatából kiderült, hogy eddig polgári peres eljárásban kaptak kártérítést. Eddig megközelítőleg 30 ezer eurót utaltak át a főorvos rokonai a családnak, ezen kívül havonta 250 euró közeli összeget juttatnak el. Leszögezte, hogy az érintettek továbbra is igényt tartanak a pénzre, mert legalább anyagilag szeretnék stabilizálni a családot a tragédia után.

R .László esetében csak az orvosi csodán múlott, hogy – idézőjelben – csupán nyomorék lett, beszélni alig tud, öltöztetni, etetni kell. Az, hogy a vádlott, orvos létére, ezt tette, a két gyerek előtt… Nincs az a kártérítési összeg, amivel ezt helyre lehet hozni– tette hozzá az ügyvéd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.