Egy, a Gyáli úti MÁV-lakótelepen élő olvasónk, Zsuzsa szeretné biztonságossá tenni otthona veszélyes elektromos hálózatát. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert a hálózat a vasúttársaság tulajdonában van, az áramszolgáltató, az ELMŰ-ÉMÁSZ így nem léphet magától az ügyben.

„Szeretek itt élni, annak ellenére is, hogy rendszeresen van áramingadozás és áramszünet a lakásban, amit a nagypapámtól örököltem. Ő dolgozott a vasúttársaságnál” – mondta lapunknak Vörös Zsuzsanna. „Tavaly felújítottam a lakást és annak során kiderült, hogy hiába tetettem rendbe az elektromos hálózatot, a villanyórától bejövő kábelt is ki kellene cseréltetni, mert régi és életveszélyes. Ugyanis ennek ósdi textilborítása van.”

Első körben a fodrászként dolgozó nőnek az ELMŰ-s ismerőse próbált megoldást találni a helyzetre és segített abban, hogy a szolgáltató egyik szakembere megnézze, mit lehet tenni az ügyben. „Amikor az illető látta, hogy milyen állapotban van a vezeték, nem mert hozzányúlni, és közölte azt is, hogy ez így biztosan nem maradhat. Azt javasolta nekem, hogy kérjek hálózatbővítést, akkor a kábelt is kicserélik majd.”

Az asszony ezt meg is tette, de kiderült, hogy az áramszolgáltató csak egy teljesen új kábel behúzásával tudná rendezni a problémát, aminek a költsége az egymillió forintot is elérheti. „Elméletben, mert a munkához nem tudnak hozzákezdeni. A villamos hálózat ugyanis nem az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonában és üzemeltetésében van, hanem a MÁV-éban így a karbantartás és a hibák javítása is az ő felelősségük” – közölte Zsuzsa.

Hogy emiatt nem tud lépni az ügyben az áramszolgáltató, azt lapunk megkeresésére megerősítette az ELMŰ-ÉMÁSZ tulajdonosa, az E.ON.https://b9e812e3904b2ac3404266687a09af72.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

A textilborítású kábel veszélyes lehet / Fotó: Varga Imre

Az áramszolgáltató azonban megvillantott egy kis reményt is az asszony számára, mert jelezték neki, hogy ha beszerez egy tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozatot a vasúttársaságtól, akkor meg tudják oldani az amperbővítést. „És akkor végre nem lenne nálam áramingadozás vagy áramszünet. Csakhogy a MÁV-tól nem kaptam meg a kért papírt, még úgy sem, hogy felhívtam a figyelmüket arra, hogy a kábel jelenlegi állapota életveszélyes.”

Miután hónapok óta semmi nem történt, Zsuzsa kétségbeesésében a Blikkhez fordult, mondván, attól retteg, hogy egyszer kigyullad a lakása. „Akkor velem mi lesz?” – vetette fel Zsuzsa, aki megjegyezte, hogy nincs egyedül a problémájával, mert a lakótelepen körülbelül nyolcvan háztartást érint ez a helyzet. Az egyik szomszédja, Tamás pedig – hosszú levelezésbe bonyolódva – hasonló harcot folytat a MÁV-val.

80 lakást érint a probléma / Fotó: Varga Imre

A cég részéről a férfival azt közölték, hogy a hálózat rossz állapota miatt az Energiaellátási Főnökség nem járul hozzá a bővítéshez.

„Hiába írta meg Tamás a vasúttársaságnak, hogy az ingatlanban nincs gáz, hogy minden elektromos, ami miatt a téli időszak rémálom a számára. Azon kell ugyanis sakkoznia, hogy a fűtési idényben mely nagyfogyasztású elektromos berendezések és háztartási gépek mehetnek egyszerre, például mikor moshat.”

Tamás emellett fel van háborodva azon is – tette hozzá az asszony –, hogy a MÁV hárítja a dolgokat. „De a szomszédom értetlenül áll az előtt is, hogy vasúttársaság részéről felhozták azt is, hogy az üzemeltetői, valamint az állagban tartói feladatok ellátása rendezetlen. Már pedig valaki csak csinálja ezt a tevékenységet jelenleg is, vetette fel nekik Tamás, ám erre választ már nem kapott a MÁV-tól” – jegyezte meg Zsuzsa.

A MÁV lapunk megkeresésére azt közölte, hogy az ingatlanokat eladták, ezért forduljunk az áramszolgátatóhoz vagy az önkormányzathoz. Tamásnak viszont azt írta a MÁV területi főenergetikusa egy e-mailben 2018 októberében, hogy a lakás a MÁV Zrt. villamos hálózatáról van ellátva és hogy annak rossz állapota miatt nem járulnak hozzá a bővítéséhez. 2019 szeptemberében Tamás szerette volna megtudni, hogy ha a MÁV úgy gondolja, hogy nem ő az illetékes, akkor kihez forduljon, de erre azóta sem kapott választ.

Lapunknak a férfi elmondta, hogy azért is érdekes a MÁV által adott tájékoztatás, mert ha valamilyen elektromos meghibásodás, akkor a vasáttársasághoz kell betelefonálnia, és általában elég gyorsan, egy órán belül kiküldenek hozzá egy szerelőt.

A MÁV-nak jeleztük, hogy mi nem az ingatlanok tulajdoni viszonyairól érdeklődtünk, hanem az elektromos hálózatéról és újabb tájékoztatást kértünk a cégtől. Emellett a vasúttársaság kérése alapján megkerestük a ferencvárosi önkormányzatot is. Baranyi Krisztina polgármester a Blikknek azt mondta, hogy a Gyáli úti MÁV-lakótelep villamos hálózata még a MÁV tulajdonában van.

„Nagyon régi, megoldatlan problémával állunk szemben. A Főváros nyújthatna szolgáltatást a lakóknak, de a villamos hálózatot a jelenlegi állapotában a MÁV-tól nem hajlandó átvenni. Azt szeretnénk, ha a kültéri világítást és a kommunális hálózatot a vasúttársaság szétválasztaná, majd felújítaná. Erre Ferencváros a Fővárossal és az ELMŰ-vel közösen készíttetett egy tervet is, de annak megvalósítása a MÁV ellenállásán mindig megbukik, mert egy forintot sem akarnak erre költeni” – mondta a IX. kerület polgármestere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.