Életveszélyes, mégis sokan merészkednek a Balaton jegére: ezt mondják a szakemberek – videó

Életveszélyes, mégis sokan merészkednek a Balaton jegére: ezt mondják a szakemberek – videó

Sharing is caring!

Az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárása miatt a Balatont is több helyen gyönyörű jégpáncél borítja, amit nagyon sokan szívesen ki is használnak egy kis csúszkálásra vagy egy egyszerű sétára. Csakhogy életveszélyes a szabad vizek vizek jegén tartózkodni, hiszen még nem elég vastag ahhoz, hogy huzamosabb ideig elbírja az embereket.

Ott, ahol mély a víz, még veszélyesebb, ennek ellenére rengetegen merészkedtek rá a megfagyott vizek tetejére. A közösségi oldalak is hemzsegnek az olyan fotóktól, amelyeken a jégen pózolnak az emberek, sőt, sokan azzal dicsekednek, hogy miként szakadtak be a vízbe.

(A legfrissebb hírek itt)

Verb István, a Balatoni Vízirendészet osztályvezetője azt mondta az ATV Híradónak, hogy még hullámzott a jégréteg, s leginkább csak a partmenti területeken szilárdult meg kicsit a víz.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor szerint a déli parton többen merészkedtek a jégrétegre, vélhetően a kisebb vízmélység miatt.

Az országban egyébként a szabad vizek jegén mindenki a saját felelősségére tartózkodik. Nincsen pontos szabály a biztonságos jégvastagságra, de a szakemberek azt mondják, ahhoz, hogy tömegeket elbírjon, 12-14 centisnek kellene lennie, ez pedig jelenleg nincsen meg, és vélhetően nem is lesz, hiszen az elkövetkező napokban enyhébb időjárás várható.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük