A kutatásban részt vevő 44 ország közül a 33. helyen végeztünk, mögöttünk olyan országok vannak, mint India, Chile vagy Brazília. Ugyan 2021-re a többség már erősödni tudott, és a „gyengébben” teljesítők is megtartották az egy évvel ezelőtti szintet, kivételt képez Magyarország, ahol sajnos – a régió egyetlen országaként – egy év elteltével még nehezebb helyzetbe kerültek az idősek.

Régiós szinten is rémisztő helyzetben vannak a magyar nyugdíjasok egy francia tanulmány szerint, amelynek eredményeiről a hvg.hu számolt be.

A francia Natixis bank legfrissebb tanulmányában 44 ország időseinek helyzetét vizsgálták és hasonlították össze, négy fő szempontot figyelembe: az egyes országok egészségügyi helyzetét, bizonyos makrogazdasági adatokat (pl. infláció), a környezet állapotát (pl. levegőminőség), valamint az országban uralkodó jövedelmi viszonyokat. A tanulmányból kiderül, hogy idősként mely nyugat-európai országokban a legjobb élni, és miközben az országok java fel tudott emelkedni 2020-hoz képest, aközben Magyarország az évek múlásával csak egyre rosszabb teljesítményt produkál és a régió országai közül csaknem mindegyik vizsgált mutató alapján a legutolsó helyet foglalja el.

Különösen leszakadtunk az egészségindex és az életminőség-index szerint, de sereghajtó helyen állunk az időskori pénzügyekben is. Az ország jövedelmi viszonyait, például a jövedelemegyenlőtlenségeket mérő „anyagi jólét-index” az egyetlen, amelyben sikerült megelőznünk egy szomszédunkat, Szlovákiát. Ezek következtében Magyarország a globális nyugdíj-indexben (GRI) mindössze 58 pontot ért el idén, amivel a régió legrosszabb teljesítménye. A kutatásban részt vevő 44 ország közül ez most a 33. helyezésre volt elegendő: mögöttünk olyan országok vannak, mint India, Chile vagy Brazília.

A koronavírus-válsággal sújtott 2020-as évben lényegesen rosszabbodott az európai idősek helyzete és ugyan 2021-re a többség már erősödni tudott, és a „gyengébben” teljesítők is megtartották az egy évvel ezelőtti szintet, kivételt képez Magyarország, ahol sajnos a régió egyetlen országaként egy év elteltével még nehezebb helyzetbe kerültek az idősek. A valaha szerzett második legrosszabb pontszámunkat állítottuk be idén, sőt, most kerültünk a legmesszebbre a vizsgált országok mediánpontszámától. Ezek alapján kijelenthető, hogy a reményekkel ellentétben nincs is reális esélyünk arra, hogy belátható időn belül utolérjük Ausztriát, vagy akár Szlovéniát és Csehországot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük