A nyári főszezonban akár 15-20 százalékos áremelkedés is lehet, az élelmiszerárak és a karbantartási szolgáltatásokat drágulása miatt, illetve az új alkalmazottakat is csak magasabb fizetésért lehet visszacsábítani a turizmus-vendéglátásba.

Még csak most nyithattak ki a hazai szálláshelyek, de az már látszik, hogy a tavalyi szobaárak nem tarthatók – írja a Portfolio.hu. A Szállás.hu a lap megkeresésére azt közölte, hogy az eddig beérkezett foglalások alapján nagyjából átlagosan 7 százalékos áremelkedést látnak.

A szolgáltatási extrák, a tavalyinál magasabb minőségű kínálat ezeknél a hoteleknél az árakban is megmutatkozhat. A kategóriát lépők jellemzően 20 százalékkal drágábban tudják kiadni szobáikat. Az árak emelkedését a robbanásszerű kereslet is előidézi majd, amire nagy esély van a korlátozások teljes feloldása után.

A lap által megkérdezett szállodaigazgatók azt mondják, az elmúlt időszakban nagyot emelkedtek az élelmiszer nyersanyagárak, valamint a karbantartási szolgáltatással foglalkozó cégek is egyre többet kérnek tőlük.

Az új alkalmazottakat sokszor csak magasabb fizetésért tudják felvenni a most nyitó szállodák, ez is emeli a költségeiket” – nyilatkozta a kilátásokkal kapcsolatban Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

Fellendül a faulsi turizmus is

A Szállás.hu várakozásai szerint a Balaton lesz továbbra is a legnépszerűbb vakációs úti cél, a foglalásaik harmada oda szól. Élénkül a falusi turizmus is, de összességében ez még mindig csak pár száz foglalást jelent. A kevésbé ismert turisztikai helyek eltörpülnek a toplistában szereplő települések vonzerejéhez képest.

A szakemberek általános véleménye az, hogy a nyár erős lehet a belföldi turizmus szempontjából, de például a sárvári, a bükki és a hévízi szállodáknak is égetően szükségük lenne a külföldi turistákra, többek között a német, a brit vagy az orosz vendégekre. Nélkülük már tavaly is csak a korábbi árbevételük 35-40 százalékát tudták produkálni.

Amíg azonban nem körvonalazódnak a nemzetközi utazási szabályok, addig a szállásadók sem fognak reklámozni a külföldi turisták idecsábítása érdekében. A kétoldalú oltási megállapodások mellett a hazai turisztikai szektorban örülnének annak, ha egy 48-72 órán belül készült negatív PCR-teszttel is jöhetnének majd a külföldi turisták.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük