Egy új tanulmányban a szerzők azt írják, egy elsüllyedt kontinens rejtőzhet Izland és a környező óceán mélyén – számol be a Phys.orgGillian Foulger, a Durhami Egyetem geológusa és kollégái a földrészre Izlandiaként hivatkoznak, a kontinens Grönlandtól Európáig érhet. A földrész 600 ezer négyzetkilométeres lehet, de ha a Nagy-Britanniától nyugatra fekvő területeket is Izlandiához vesszük, területe már nagyjából 1 millió négyzetkilométer.

Ha sikerül igazolni a kontinens létezését, az azt jelentheti, hogy a mintegy 50 millió éve széttöredezett Pangaea őskontinens valójában nem teljesen vált szét.

Foulger szerint Izland egy geológiai talány. A jelenlegi elméletek alapján a sziget óceáni kéregből áll, és az is veszi körbe, az adatok viszont nem támasztják ezt alá. Az Izland alatt lévő kéreg például 40 kilométer vastag, jóval vastagabb, mint az átlagos óceáni kéreg.

ERIK VON WEBER / GETTY IMAGES

Amikor a kutatók figyelembe vették a lehetőséget, hogy mégis kontinentális kéreg van a környéken, az adatok hirtelen értelmet nyertek. A csapat arra jutott, hogy egy rejtett földrész fekszik a tenger mélyén.

Foulger úgy véli, komoly munkára lesz szükség ahhoz, hogy alátámasszák Izlandia létezését. Ha sikerül bizonyítani az elméletet, akkor nagyban hozzájárulhat a bolygó geológiájának alaposabb megismeréséhez. Mint mondta, hasonló felfedezések a világon bárhol születhetnek, egy nap pedig talán azt is végignézhetjük majd, ahogy átrajzolják óceánjaink és tengereink térképét.

Amennyiben Izlandia létezik, felfedezésének komoly jogi és politikai következményei is lehetnek. Az ENSZ tengerjogi egyezménye a parti országoknak kizárólagos jogot biztosít a környező tengerfenéken lévő, nem élő erőforrások kihasználására, amennyiben tudományos adatokkal sikerül igazolni, hogy az érintett tengerfenék a kontinentális földtömeg víz alatti folytatása.

v

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.