Ennyibe fog fájni egy 5 napos koronavírus-terápia

Megvan mennyibe kerül az új koronavírus kezelésére szánt gyógyszer, vagyis mennyit számláznak majd ki a biztosítónak. Egy ötnapos terápia ára 3120 dollár, azaz közel egymillió forintba kerül majd a Gilead Sciences közleménye szerint. A cég vezérigazgatója, Daniel O’Day szerint a betegeknek öt nap alatt hat fiolányi gyógyszerre van szükségük, ami darabonként 520 dollárt, a teljes kezelést nézve 3120 dollárt jelent. A fejlődő vagy kevésbé gazdag országok 2340 dollár, azaz 740 ezer forint körüli összegért vehetik majd meg a gyógyszert – írja az Index.

Képünk illusztráció: Unsplash

O’Day szerint jóval alacsonyabb áron teszik elérhetővé a gyógyszert, de “most ez a helyes és felelősségteljes hozzáállás”. Néhány szakértő szerint a terápia reális ára olyan 4500 dollár között mozog, míg mások azt mondják, hogy látva, mit jelent a globális járvány, az lenne észszerű, ha napi 1 dollár lenne a kezelés ára.

A remdesivirt tíz éve fejlesztették ki az ebola kezelésére, leginkább az adófizetők pénzén, és az első kísérletek szerint a súlyos tüneteket mutató páciensek esetben a használatával a tünetek enyhülnek, a gyógyulás pedig gyorsabb lehet. Áprilisban még azt mondták, hogy hatástalan lehet a gyógyszer, májusban azonban engedélyezték, hogy a súlyos betegek intravénásan kapják. Akkor az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyeztetési hivatal (FDA) azt mondta, hogy a remdesivir csak indokolt estekben alkalmazható, akkor sem mindenkinél.

Európában a gyógyszer Veklury márkanéven fut, és az Európai Gyógyszerügynökség is a napokban tett javaslatot a gyógyszer forgalmazására. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy mennyibe kerülne az EU-n belül a gyógyszer, és hogy Magyarországon is használni fogják-e.

via nlc.hu

Mi a véleménye a témáról?