Ennyire pofonegyszerű otthon citromot termeszteni!

Sharing is caring!

Szereted a citromot? Használod rendszeresen? Amellett, hogy frissítő íze van, a konyhában, a háztartásban és az egészségmegőrzésben is nagy hasznát vesszük. Mindig jó, ha van néhány belőle kéznél.

Ez pedig miért ne lehetne saját termesztésű?

Télen a teába, nyáron a limonádéba. Persze beszerezni, gondoljuk csak boltból lehet. Nem igazán jellemző, hogy valaki a citromfájáról akasztana le egyet a reggeli teához. Pedig egyáltalán nem bonyolult otthon nevelni. Mutatjuk, hogyan kell.

Amire szükséged lesz:

  • 1 citrom
  • Tápanyagban kifejezetten gazdag föld
  • Egy elegendően nagy cserép/kaspó
  • Celofán
  • Egy napsütés hely

Hogyan ültesd?

1#

Tedd a földet a cserépbe és locsold meg, hogy nedves legyen. A cserép tetejéig legalább 3 cm-t kell szabadon hagyni.

2#

Vágd ketté a citromot és szedd ki belőle a legszebb formájú magot. Ne hagyd kiszáradni, tartsd nedvesen. Fúrj egy kis lukat a földbe és helyezd bele a magot.

3#

Takard be földdel és még némi vízzel öntözd meg. Bármilyen föld megteszi, de a legjobb, ha keveréket használsz. Legyen benne tőzeg, perlit, vermikulit és természetes trágya.

4#

Fedd le a cserepet/kaspót a celofánnal, hogy benn tartsd a nedvességet és helyezd el egy napfényes helyen.

5#

Vigyázz, nehogy túllocsold, mert attól kirohadhat a mag. Figyeld folyamatosan a cserepet, és ha látod a magot kihajtani, távolítsd el a celofánt. Ez nagyjából 1-2 héten belül bekövetkezik.

6#

Helyezd a cserepet direkt napsütésbe. A citromfának napi 8 óra fényre van szüksége, a földje pedig folyamatosan nedves kell, hogy legyen.

Így viseld gondját a citromfának:

Rendszeresen locsold a növényt, hogy megfelelően nedves maradjon a földje, de arra is figyelj, hogy legyen elvezetés a cserép alján.

Mindig figyelj rá, hogy elég napfény éri-e.

Adj hozzá rendszeresen műtrágyát és ültesd át egy nagyobb kaspóba, ha a növény mérete megkívánja. Némi idő után érdemes kivinni az erkélyre, teraszra vagy a kertbe.

Extra tipp: a legjobb időszak a citrom termesztésre a tavasz.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük