Sokan emlékezhetnek rá, hogy harmincöt éve olyan országos havazás volt Magyarországon, hogy néhol több mint 50 centiméteres volt a friss hóréteg, és a hőmérsékleti maximumok is jellemzően mínusz 10 Celsius-fok alatt alakultak – idézte fel a  kerek évfordulót az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán. Azt írták, most is van az országban, ahol 10 centiméternél nagyobb a hótakaró, és csütörtökre virradó éjszaka mínusz 20 fok köré is lehűlhet a levegő, de mindez semmi az emlékezetes 1987-es januárhoz képest. Akkor a dél felől érkező enyhébb, illetve az északkelet felől bezúduló hideg levegő a Kárpát-medence térségében találkozott. A keveredési zónában egy kisebb ciklon alakult ki, amely három napon át tartó havazást hozott.

A hótakaró 1987. január 12-én az ország nagyobb részén 20 és 40 centiméter között alakult, de volt, ahol az 50 centimétert is meghaladta. A sarkvidéki eredetű hideg levegő hatására a maximumok is általában mínusz 10 fok alatt alakultak. Budapesten aznap délben is mínusz 17 fokot mértek. Másnap, 1987. január 13. hajnalra mínusz 18 és mínusz 30 fok közé hűlt le a levegő.

A sok hó, illetve a dermesztő hideg mellé erős, viharos szél párosult, amely országszerte hatalmas hóakadályokat épített, ezzel megnehezítette, sok helyen lebénította a közlekedést – idézte fel bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Forszagosmeteorologiaiszolgalat%2Fposts%2F298622702294183&show_text=true&width=500

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.