„Éppen előléptettek volna, amikor terhes lettem”

„Mindig is tudatosan építettem a karrierem. Négy éve megkaptam az álmaim pozícióját: junior brand manager lettem egy multinál – kezdi történetét a 29 éves Melinda. – Szerettem a csapatot, és a márkát is, amin dolgoztam. Egy idő után felmerült az előléptetésem, a főnökömmel többször beszéltünk róla, és tudtam, hogy ha továbbra is ambiciózusan teljesítek, feljebb léphetek a ranglétrán. Közbeszólt viszont egy terhességi teszt, amin megjelent az a bizonyos két csík.”
Újratervezés indul
„Szerettünk volna babát a férjemmel, viszont még a karrieremmel voltam elfoglalva, szóval picivel korábban lettem anyuka, mint terveztük. Tudtam, hogy a melómat most pár évre háttérbe kell szorítanom, de ettől függetlenül kimondhatatlanul örültem, hogy babát várok. A közvetlen felettesemmel még a szülési szabadság előtt tisztáztuk, hogy a kisfiam másfél éves korától tervezek majd visszatérni, és megnyugtatott, hogy számítanak rám, várnak vissza, ne aggódjak a pozícióm miatt. Végül másként alakult…
Alig múlt egy éves Olivér, amikor telefonáltak, hogy a helyemre felvett kollégám felmondott, és hogy szeretnék-e most visszamenni. Időközben komplexebbé vált a feladatköröm, így már nem junior poziba kerültem volna, szóval szakmailag előreléphettem volna, ha elfogadom. Csábított a dolog, de a bölcsit akkor még túl korainak éreztem, ezért nemet mondtam.
Mikor viszont a megbeszéltek szerint munkába álltam volna, a régi helyemre már nem tudtak visszavenni, mert közben a cégen belül is rengeteg átszervezés zajlott… Egy új divízióban mehettem interjúra egy junior brand manageri állásra, amit meg is kaptam. Persze jó lett volna előrelépni, de a szülési szabi több mint másfél éve lefékezte a karrierem. Most egy teljesen új piac, új márka, új főnök, új kollégák várnak rám, amitől más talán szorongana, de én a váltást inkább kihívásként, fejlődési lehetőségként fogom fel.
Mondókák helyett meeting
Bevallom, volt egy kicsi bűntudatom, hogy Olivért bölcsibe adom, én pedig 8 órában újra dolgozom majd. Főleg, amikor a játszótéren az anyukakórus rákezdett a „Ez a három év sosem tér vissza, a gyereked mellett a helyed” című klasszikusra. De úgy gondolom, a fiamnak jót fog tenni a közösség. Nekem szükségem van a szakmai fejlődésre és hogy ne csak mondókázásra használjam az agyam. Pszichológusok szerint a gyerekek is akkor igazán boldogok, ha a szüleik kiegyensúlyozottak. Nekem pedig a munka is fontos a kiteljesedéshez.”
Ó, anyám!
A babaprojekt csak a távlati terveid között szerepel, de már most aggódsz, hogyan tudnád a gyerekszünet utána folytatni a munkád? Dr. Kárpáti Erzsébet ügyvéd és munkajogi szakjogász tanácsaival zökkenőmentes lehet a restart!
Terepszemle:
– Olyan kérdésed lenne, amit a cég HR-esének nem szívesen tennél fel? Konzultálj egy külsőssel! Az Édesanyák szakértői Facebook-csoportban akár anonim is segítenek!
– Ne szívódj fel teljesen a szülési szabi alatt, próbáld meg tartani a kapcsolatot a főnököddel, kollégákkal, így könnyebb kiderítened, milyen lehetőségek lesznek a visszatérésedkor.
Visszatérés időpontja:
– Legalább 30 nappal előtte közöld írásban a pontos dátum megjelölésével.
– Ha csak telefonon vagy e-mailben egyeztettek, az nem számít hivatalosnak, később nem hivatkozhatsz rá.

Felhalmozott szabadság:
– Szintén írásban jelezd, hogy mikor kívánod igénybe venni. (A munkáltató a fizetés nélküli szabid megszűnésétől számított 60 napon belül köteles kiadni.)
– A szabadság pénzben való megváltása csak akkor lehetséges, ha megszűnik a munkaviszony.
Kötelező fizuemelés:
– Ha a távolléted alatt volt bérfejlesztés, akkor nálad is kötelező alkalmazni.
– Egy alacsonyabb fizetést nem kell elfogadnod, csak akkor, ha változik a munkaidőd.
Munkakör:
– Az eredeti munkakörödben kötelesek alkalmazni, ezen változtatni csak közös megegyezéssel lehet.
– Ha a helyedre felvettek valakit, vagy megszűnt az állás, a gyerek 3 éves koráig kötelesek felajánlani neked egy másik, a képzettségednek, gyakorlatodnak megfelelő pozit.
Részmunkaidő:
– A gyerek 3 éves koráig kérheted, hogy a korábbi munkaidőd felére vegyenek vissza, ezt pedig a munkáltató köteles elfogadni.
– Ha viszont pl. 8 órában dolgoztál és 6 órába szeretnél visszatérni, csak a cég jóindulatán múlik, hogy elfogadja-e.
Felmondás:
– Amíg otthon babázol, nem mondhatnak fel neked.
– Mikor visszatérsz a munkába, megszűnik a felmondási védelem.

via nlc.hu

Mi a véleménye a témáról?