Érettségibotrány – Felfüggesztett börtönt kérnek a tételtolvajra

Sharing is caring!

Vádat emeltek egy 41 éves lajosmizsei férfi ellen az idei érettségibotrány miatt. Ő az a nyomdai alkalmazott, aki „kilopta” a munkahelyéről az írásbeli feladatok egy részét. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a szabadlábon lévő, büntetlen előéletű férfit „korlátozott terjesztésű minősített adattal való visszaéléssel” vádolja, amiért maximum egy év börtön szabható ki. Az érettségi feladatlapok ugyanis a vizsgák megkezdéséig korlátozott terjesztésűnek minősülnek, vagyis az érettségi előtt tilos őket nyilvánosságra hozni, illetéktelen számára hozzáférhetővé tenni.

A lajosmizsei nyomdában, ahol a vádlott, V. dolgozott, a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták: a magyart április 25-én, a matematikát a következő napon, a történelmet május 2-án. Ebben a férfi is részt vett gépmesterként. A magyar és a matematika feladatsor egy-egy részét, továbbá a teljes történelem feladatsor egy példányát a ruhájába rejtve kicsempészte a nyomda területéről – áll a vádiratban. Apja élettársának adta át őket, hogy továbbítsa a rokonságban lévő, érettségiző fiataloknak még a vizsgák előtt.

Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta a vádlottra, illetve, hogy határozott időre a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el. Döntést a Kecskeméti Törvényszék hoz.

via borsonline.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük