„Add már, Uram, az esőt!” – csendül fel sokak fejében az ikonikus Kovács Kati-dal, ami nem is lehetne most aktuálisabb, legalábbis a Velencei-tó helyzetét tekintve.

Úgy tűnik, túl korai volt az öröm, amikor kiderült, hogy az ökológiai katasztrófa szélére sodródott tavat két víztározóból is elkezdik feltölteni. Nincs kétség, a Velencei-tavat tavaly a kiszáradás fenyegette. A civilek, turisták, neves szakemberek egy emberként szólaltak fel annak érdekében, hogy az illetékesek vegyék észre, mekkora a baj, aztán sürgősen intézkedjenek.

(A legfrissebb hírek itt)

Az igazi mentőakció ősszel kezdődött el, amikor a Zámolyi-víztározó halállományát lehalászták, áttelepítették, majd a vizet beleengedték a Pátkai-víztározóba. December elejétől ezt a vizet elkezdték a Velencei-tóba ereszteni annak érdekében, hogy az élővilág ne pusztuljon teljesen ki, illetve legyen egyáltalán tó, amit nyáron meglátogathatnak az emberek. Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője lapunknak elmondta: az eresztésnek köszönhetően 4-5 naponta körülbelül 1 centimétert emelkedik a Velencei-tó vízszintje. Ez azonban nem elég.

Idén nyáron sem lesz jobb a helyzet a Velencei-tavon, ha nem esik elég eső / Fotó: Pozsonyi Zita

Csütörtök délután lapunk munkatársai felkeresték a Pátkai-víztározót, ahol több száz vízi madár élvezte a délutáni napsütést. A leeresztés nem veszélyeztetheti ezt az élővilágot, így február közepén „elzárják a csapot”, a Velencei-tó onnantól kezdve az időjárás kegyeire lesz bízva.

– Bízunk benne, hogy két hét múlva újabb 5 centivel emelkedik a Velencei-tó vízszintje. Nagyjából 99-100 centis vízállást várunk, ám ez még messze van az ideális, 130 centimétertől – magyarázta az OVF szóvivője hozzátéve: a két tározóval vízügyi szempontból mindent megtettek a Velencei-tó megmentése érdekében.

– Sajnos, a Velencei-tónál az átlagosnál kevesebb csapadék hullott tavaly. Voltak olyan extrém hónapok, például a július, amikor sak a csapadék 3-6 százaléka esett le a területen. Most esőre várunk – mondta.

Nem csak az adatokból látszik, a környéken élőkkel a tapasztalataik is azt mondatják: a Velencei-tó és környéke olyan, mintha szándékosan kerülné az eső. Benkovits Attila télen-nyáron várja a hozzá betérő vendégeket. Lapunknak azt mondta, a vízszint láthatóan emelkedett, de még mindig nem annyit, hogy fellélegezhessenek.

– Valóban nem sok eső esik nálunk, ami befolyásolja a vízszintet, ezáltal azt is, milyen szezonra számítsunk. Szezon mindig lesz, csak az nem mindegy, milyen. Örültünk annak, hogy elkezdik feltölteni a tavat, ráadásul, amikor lementem, láttam is, hogy jobb a helyzet. De közel sem olyan, mint az elmúlt években. Szárazság volt tavaly nyáron, illetve most sem hullik nagyon csapadék. Legalább két hétig szünet nélkül szakadnia kellene az esőnek – mondta a férfi.

Benkovits Attila büfés csak az esőben bízik / Fotó Grnák László

Pártai Lucia meteorológus ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a csapadék a leghektikusabb időjárási elem, vagyis évről évre képes más-más mennyiségeket mutatni.

– Folytatódik vajon a szárazságra utaló tendencia, avagy végre lesznek áztató esőzések? Semmilyen előrejelzés nem létezik arra vonatkozóan, hogy a jövőben mi történik. Ha magas lesz a légnyomás, továbbra is számolni kell az erős párolgással. Átmeneti zivatargócok minden bizonnyal lesznek, ahogyan tavaly is. A Balaton elbírja az ilyen mértékű párolgást, ami a Velencei-tó vízszintjében már meglátszódik. Markáns eltérés az időjárás szempontjából nincs a két tó között, a különbség a méretekben és a Sió-csatornában van. Utóbbi segít a Balatonnak, ha kevesebb benne a víz – magyarázta a meteorológus.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.