Budapest – Burián Katalinból feltörtek a régi, fájó emlékek, kicsit újraélte a személyes tragédiáját.

Az Európa-bajnoki bronzérmes úszó kötelességének érezte, hogy kiálljon az olimpiára utazó női tőrcsapatból kitett Lupkovics Dóra mellett. Nem feledi, vele hasonló történt, öt esztendeje hiába volt ötkarikás szintideje, nem mehetett Rióba.

Burián Katalin: Mert korábban a saját bőrömön tapasztaltam meg, min megy most keresztül Dóra. Ijesztően hasonló történetet kellett átélnem 2016-ban, amikor sportszerűtlenül és igazságtalanul kitettek az olimpiai csapatból. Az úszószövetség akkori vezetője bevallotta, feláldoztak engem. Sohasem tudom ezt neki megbocsátani.

Hogyan fogadta az akkori döntést?

Burián: Teljesen összetörtem, letaglózott a hír. Mély sebeket okozott, amelyek még hosszú évek alatt sem tudtak teljesen begyógyulni. Egész életemben azért küzdöttem, hogy részt vehessek az olimpián, ez volt az a cél, amelyért minden nap teljes erőbedobással küzdöttem. Akinek köze van az élsporthoz, pontosan tudja, mennyi lemondással jár. Az egész életünket, a gyerekkorunkat alárendeljük az edzéseknek és a versenyeknek. Nekem 2016-ban sikerült olyan időt úsznom, amellyel kivívtam az indulás jogát. Aztán mégis elvették tőlem az álmomat.

Fel tudta már dolgozni a történteket?

Burián: Évekig pszichológushoz jártam, miután kitettek a riói csapatból. Hetente több alkalommal is. Borzalmas időszak volt, lelkileg padlóra kerültem, senkinek sem kívánom azt az érzést. Mostanra már túltettem magam rajta, és igyekszem belőle erőt meríteni. Csak előre tekintek.

Most már jó a kapcsolata a sportági szövetséggel?

Burián: Igen, hiszen szerencsére jelenleg olyan emberek irányítják a testületet, akik segítik a sportolókat, nem pedig ártani akarnak nekik. Korábban egyébként sajnos történtek az enyémhez hasonló eseteket. Ismerek úszókat, akiket ugyancsak megfosztottak az álmaiktól. Ők abba is hagyták emiatt a karrierjüket.

Hogyan került kapcsolatba Lupkoviccsal?

Burián: Írtam neki egy üzenetet, amelyben a támogatásomról biztosítottam. Korábban nem ismertük egymást, de úgy éreztem, így is kötelességem kiállni mellette. Úgy voltam vele, a Dórát sújtó döntést nem lehet szó nélkül hagyni, hiszen a csapat tagjaként kiharcolta a tokiói szereplést, ám Mohamed Aida utazhat helyette.

Milyen visszhangja volt a kiállásának?

Burián: Az úszótársaim, de egyébként más sportágak jeles, komoly eredményekkel rendelkező képviselői ugyanezen a véleményen vannak. Őket is mélységesen felháborította a vívószövetség határozata. Ezt nem lehet megtenni egy sportolóval. A döntéssel a sport szellemiségét is meggyalázzák.

Milyen tanácsokat adott sorstársának?

Burián: Azt mondtam neki, hogy semmiféleképpen se adja fel. Okvetlenül keressen egy jó pszichológust, akihez ne csak alkalomadtán járjon. 2016-ban elkövettem azt a hibát, hogy eleinte nem túl gyakran látogattam a foglalkozásokat, pedig napi szinten szükségem lett volna a terápiára. Megírtam Dórának emellett, hogy mindenben számíthat rám. Drukkolok neki, hogy minél előbb feldolgozza ezt a traumát.

(Ez is érdekelheti: Burián Katalin teljesítette Vermes Albán utolsó kívánságát)

Mentálisan remek állapotban van

Burián hozzátette, fizikálisan és mentálisan is kiváló formában érzi magát.

– Most edzőtáborban vagyok, amely három hétig tart, majd felkészülési versenyeken veszek részt. A következő komoly megméretés a Budapest Open lesz, amelyen szeretnék jól szerepelni – fogalmazott a tokiói olimpiára készülő sportoló.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.