Budapest — Így dőlt meg a több évtizedes legenda. A Volt egyszer egy politikus című sorozatunk vendége Jeszenszky Géza, az MDF-kormány külügyminisztere.

Kétségkívül történelmi személyiség: ő kezdeményezte Magyarország Varsói Szerződésből való kilépését, és ő írta alá hazánk belépési nyilatkozatát az Európai Unióba. És már a beszélgetés elején lerántotta a leplet a harmincéves történetről, hogy Antall József a halálos ágyán beszélt Orbán Viktorral, és őt tette meg politikai örökösének. Így került be a közbeszédbe, aztán jött Jeszenszky, aki azt mondja, nem így volt.

Orbán Viktort az Antall-kormány tagjai, így Jeszenszky Géza is nagyra tartották, amikor feltűnt a politikában /Fotó: MTI-Bruzák Noémi

– Orbán Viktor nagyon ügyesen, nem azt mondom, hogy táplálja ezt a legendát, de soha nem cáfolta. Az igazság azonban az, hogy Antall József utolsó napjaiban felhívott több politikust is telefonon, hogy elköszönjön tőlük. Köztük volt Tölgyessy Péter, az SZDSZ valamikori elnöke, és valóban, Orbán Viktort is felhívta. Ilyeneket mondott, hogy vigyázzanak a pártjukra, arra a politikára, amit ő is képviselt – idézte fel Jeszenszky. Ugyanakkor Antall József is reménykedett abban, az 1994-es választások után egy új koalíció jöhet létre, amelynek a Fidesz is tagja lesz.

Antall József és Jeszenszky 1990-ben együtt várták a választás eredményét: az MDF győzött/Fotó: Szebellédy Géza

– Nyilván ezt valamilyen formában érintették a telefonbeszélgetésben. A közelebbi politikustársak, köztük én is, viszont személyesen voltunk nála a halála előtti nap délutánján. S igazából azért maradtam a politikában a mai napig, mert akkor azt mondta: Géza, ezt a külpolitikát folytassátok. Ebben benne van a NATO-tagság, a Nyugat-barátság, s azért szólalok meg ma is néha, mert ezt a külpolitikát látom veszélyben – árulta el a volt miniszter.https://pulsembed.eu/p2em/kTWIrx9qC/

És vajon igaz-e az a hír, hogy Vitray Tamás abban az időben nemet mondott személyes interjú elkészítésére?

– Ennek az előzménye az volt, hogyúgy láttam, külföldön alaposabb interjúkat készítettek velem, s jobban tudtam bemutatni a magyar külpolitikát, mint a Magyar Televízióban, amely akkor élvezte a sajtószabadságot, és hogy lehet támadni a kormányt. Jeleztem a kabinetemben, hogy milyen jó lenne, ha az akkor méltán népszerű Vitray Tamás egy ilyen beszélgetést készítene velem, s kollégáim továbbították a kérésemet. A válasz azonban körülbelül az volt, hogy nem kíván velem ilyet készíteni. Szerintem arra gondolhatott, hogy nem akarja ezzel segíteni a kormány jövőjét – idézte fel a történetet.

A később szexbotrányba keveredett Bill Clinton fogadta Jeszenszky Gézát

A fia, Jeszenszky Zsolt más elvek mentén politizál, ő a kormánysajtó egyik megmondóembere. Miként zajlik egy vasárnapi családi ebéd?

– Hát ez egy viszonylag új keletű konfliktus kettőnk között. Nem örülök annak, hogy ő jelenleg egy más politikát és más személyt támogat, de belefér. Sajnálatosnak tartom, hogy egy olyan tévécsatornán szerepel, amelynek hangneme és az igazsághoz való viszonya szerintem nem elfogadható. Ám úgy döntöttünk, s ehhez tartjuk magunkat, hogy nem bíráljuk egymás személyét a nyilvánosság előtt.

Zsolttal, a﷯fiával nagyon nem ért egyet az egykori külügyér, de kerülik a politikai témákat / Fotó: MTI-Szigetváry Zsolt

Valahogy ő Orbán befolyása alá került egy kötcsei találkozón, imponált neki, ahogy Orbán fogadta őt. Orbánnak van vonzereje, van, aki kígyóbűvölőnek is nevezte a miniszterelnököt, elbűvölte a fiamat. Tehát a családi ebédnél politikáról lehetőleg nem beszélünk. Mert ha szóba kerül, az sajnos általában komoly vitát eredményez – árulta el Jeszenszky Géza.

II. János Pál pápa nem zárkózott el a magyar külügyminiszterrel való találkozástól

Felkeressük a régi „arcokat”

Elindult új sorozatunk a blikk.hu-n, Volt egyszer egy politikus címmel. A videós formátumú beszélgetésekben – amelyek írásos kivonatát a Blikkben is olvashatják a jövőben is – volt politikusok szólalnak meg.

Szirmay Dávid főszerkesztő-helyettest Jeszenszky Géza az otthonában fogadta, ebben a lakásban nőtt fel Antall József /Fotó: Varga Imre

Olyanok, akik egykoron – főleg a rendszerváltás környékén – aktív részesei voltak a hazai politikai életnek. Ők mesélnek majd Szirmay Dávidnak, lapunk főszerkesztő-helyettesének arról, miként élték meg a „nagy időket”, illetve mit csinálnak most.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.