Ez a világ leghosszabb helyneve

Ez a világ leghosszabb helyneve

Sharing is caring!

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

85 karakterrel ez a világ leghosszabb nevű helye a Földön, írja az Atlas Obscura.

Az Új-Zéland Északi-szigetén található dombot Tamatea, a legendás Maori felfedező után nevezték el, aki rengeteget utazott a térségben.

Flickr / Archives New Zealand

Munkássága előtt tisztelegve viszont a maorik úgy döntöttek, a dombot a nevéből kiindulva egy komplett mondattal nevezik el.

A 85 karakteres helynév magyarra fordítva nagyjából annyit tesz,

a csúcs, ahol Tamatea, az ember nagy térdekkel, a hegyek megmászója, a földnyelő, aki folyton utazott, orrfuvolával játszott a kedvesének.

Ez a világ leghosszabb helyneve
Flickr / itravelNZ

Bár a hivatalosan bejegyzett helynév 85 karakterből áll, vannak más nevei is a köznyelvben. Ilyen például a 105 karakteres Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu. Ennek jelentése:

a szerelmének orrfuvolán játszó Tamatea hegye, akit messziről fújt ide a szél, hasított pénisszel, hegyeket mászva koptatta térdét, a Földre esett és bejárta a szárazföldet.

Valójában mindegy is, hogy 85 vagy 105 karakter, mindkettő világrekordnak számít, és a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Ennek köszönhetően pedig természetesen számos turista és nyelvész látogat el ide évről évre.

Facebook Comments