Több mint 30 fokos napi hőingást regisztráltak Magyarországon – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szerdán.

Rendkívül száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, felhő nem volt az égen. A levegő pedig olyannyira száraznak bizonyult, hogy kevéssel 16 óra előtt Sárospatakon 4 százalékig csökkent a levegő relatív nedvességtartalma. Ez is rekordközeli érték, de az Északi-középhegység területén másutt is előfordultak a délután folyamán 10 százalék alatti értékek.

Ilyen száraz levegő esetén pedig különösen nagy a napi hőingás, az erős éjszakai lehűlést jóval az átlag feletti maximumok követték az országban. A jellemző csúcsérték 19-23 Celsius-fok között alakult.

A Zabarban regisztrált mínusz 8,7 fokos minimumhőmérsékletet követően délután 21,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, így a zabari napi hőingás 30,6 fok volt, amely majdnem beállította az 1956. február 18-i szamosangyalosi 30,7 fokos hőingást.

Az előrejelzés szerint a következő napokban mérséklődnek a hajnali fagyok, illetve erősödik a nappali felmelegedés. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.