Fedezze fel Szlovéniát, a gyógyvizek földjét

Fedezze fel Szlovéniát, a gyógyvizek földjét

Sharing is caring!

Ha egy közeli, ugyanakkor kalandokkal vagy éppen pihenéssel teli úti célt keresünk, akkor egész évben Szlovénia lehet a tökéletes választás. A hidegben a legjobb ötlet, hogy egy termálfürdőben fújjuk ki magunkat, és feltöltődjünk, miközben felfedezzük a gyógyvizek földjének szépségeit.

Magyarországon pontosan tudjuk, mekkora kincs a gyógyvíz, hogy több városunkat egyenesen a termálfürdőkről ismerik a turisták. Akár a kikapcsolódás, a wellness vagy éppen egy családi program a cél, biztos, hogy van olyan fürdő az országhatáron kívül is, amit nekünk találtak ki, érdemes a szomszédban kezdenünk a keresgélést, és máris csodát találhatunk. Szlovénia egy sokak számára új arcát fedezhetjük fel: ismeretlen tájak, termálmedencék várnak ránk a gyógyvizek földjén, ha pedig már alaposan kiáztattuk magunkat, élvezhetjük a meleg napsütést a szőlőültetvények dombjairól.

Így ha legközelebb azon gondolkodik, hogy milyen helyszínt érdemes választani egy igazán pihentető üdüléshez, jusson eszébe, hogy Budapestről alig négy óra alatt ott találja magát valamennyi fürdőkomplexumban, jó borok társaságában, fantasztikus séfek asztalánál, hogy a helyi konyha segítségével új ízekkel, kisimultan térjen haza.

Teljes felfrissülés, történelmi helyszínek

A magyar határtól körülbelül egy órára fekszik Alsómarác (Moravske Toplice) gyógyfürdője, a négyévszakos Terme 3000 a maga “szerény”, több mint ötezer négyzetméterével. A környéken még 1960-ban kutattak kőolaj után: olaj helyett viszont a 72 fokos gyógyvíz tört a felszínre a több mint ezerméteres mélységből. Különlegessége az egykori Pannon-tengerből felszínre bugyogó víznek, hogy csodákat művel a bőrünkkel, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van, illetve reumás problémákra szintén tökéletes.

Fedezze fel Szlovéniát, a gyógyvizek földjét

Annak, aki esetleg az adrenalindúsabb kalandokat kedveli, érdemes kipróbálnia a 22 méteres torony csúszdát, az Aqualoopot, ami egy 360 fokos hurkot tesz, és amin 7 másodperc alatt száguldunk le, miközben elérjük a 80 kilométer per órás sebességet is. De kipróbálhatjuk a szabadesős Kamikazét is a nyugalmat kínáló medencék mellett. Egy kirándulós vagy a golfpályán töltött nap után nincs is jobb program.

Apropó kirándulás, ha marad még energiánk, illetve ha a fürdő előtt néhány óránk, mindenképpen érdemes felkeresnünk a körülbelül félórányi autóútra lévő Muravidéket (Pomurje) – ez a helyszín már egészen közel esik egyébként a magyar határhoz. Goričko dombjain áll Szlovénia legrégebbi barokk vára, aminek a helyén már a 11. században is egy erődítmény állt. A felsőlendvai várról 1208-ból írásos emlékek is léteznek, a mai kiterjedését pedig a 16. században érhette el. A gótikától elkezdve a reneszánszon és a barokkon át egészen a romantikáig fedezhetjük fel rajta a stílusjegyek változásait.

Romantika és családi program egy helyen

Szlovéniába átugorhatunk egy romantikus hosszú hétvégére vagy akár egy hosszabb családi kikapcsolódásra is. A borospincékben végigkóstolhatjuk a legfinomabb helyi borokat, egy gyertyafényes vacsora után pedig elmerülhetünk a római emlékeket őrző ősi városban, Ptujban. Választhatunk egy páros masszázst az egyik gyógyfürdőben, de mehetünk aquaparkba is a gyerekekkel akár a ptuji fürdőbe, akár az összesen 12 ezer négyzetméternyi vízfelülettel bíró Terme Čatežbe, a Száva partjára.

Fedezze fel Szlovéniát, a gyógyvizek földjét

Természetesen van még opció, például a Thermana Laško komplexum, ahol a forrásvíz gyógyító hatásait már az ókori rómaiak is ismerték. A Laško pantheonszerű kupolája alatt pezsgőfürdőzni nem mindennapi élmény.

Ha csúszdák helyett éppen romantikára vágyunk, akkor érdemes Podčetrtek felé indulnunk, aminek a közelében nemcsak egy 16. századi várat (ma kolostorként működik fűszerkerttel) látogathatunk meg Olimje településén, de Podčetrtekben egy olyan modern építészeti remekművet is, mint a Terme Olimia. Itt a jövő univerzumába repülhetünk, miközben a gyógyvizes medencékben pihenhetjük ki együtt a hétköznapokat.

Fedezze fel Szlovéniát, a gyógyvizek földjét

Az Olimiában privát, kétszemélyes fürdő és masszázs lehetőségekre fizethetünk be. A négyszáz éves múltra visszatekintő Rogaška Slatinában pedig ugyancsak páros spacsomagok várnak ránk, hogy még közelebb kerüljünk egymáshoz Szlovénia tájain, a római kori örökségek bűvöletében.

Belső béke a szlovén paradicsomban

Amíg a gyerekek nagyokat csúszdáznak, addig a szülőknek is szükségük van a feltöltődésre, hogy bírják a gyűrődést. A szlovén fürdők végeláthatatlan lehetőségeket kínálnak, hogy megtaláljuk a testi-lelki egyensúlyt. A méz-masszázs, vagy méz-, csokoládé-, bor-, esetleg gyógynövényes szauna után gond nélkül ugorhatunk vissza a hétköznapokba.

Fedezze fel Szlovéniát, a gyógyvizek földjét

Próbáljunk ki egy ájurvédikus módszert, esetleg iszapfürdőt a Terme Zreče gyógyító környezetében vagy egy mézes, csurgatós kezelést Thermana Laškóban, ami erősíti az immunrendszerünket, jót tesz a vérkeringésnek és az idegrendszerünkre is pozitívan hat. Szlovénia így egyaránt kínál testi-lelki feltöltődést.

Facebook Comments