Fél évvel később is voltak tünetei a kórházban kezelt koronavírusosak háromnegyedének Vuhanban

Fél évvel később is voltak tünetei a kórházban kezelt koronavírusosak háromnegyedének Vuhanban

Sharing is caring!

A legtöbben fáradtsággal és alvási nehézségekkel küzdöttek. e gyakori utótünetnek bizonyult a szorongás és a depresszió is.

A koronavírus-fertőzés miatt kórházba került vuhani betegek háromnegyede még hat hónap után is tapasztalt magán tüneteket – derül ki egy kínai tanulmányból, amelyet múlt pénteken publikáltak a The Lancet nevű orvostudományi folyóiratban.

CNN által szemlézett kutatás során 1700 beteg adatait vizsgálták meg, akik Vuhanban fertőződtek meg.

76 százalékuk még fél évvel azután is küzdött valamilyen tünettel, hogy kiengedték a kórházból. A legtöbben fáradtságra és alvási nehézségekre panaszkodtak – előbbit 63 százalék, utóbbit 26 százalék tapasztalta fél évvel a fertőzés után.

De gyakori utótünetnek bizonyult a szorongás és a depresszió is, amivel a vizsgált betegek 23 százaléka küzdött még ennyi idő után is. Azoknál, akiknél súlyosabb lefolyású volt a betegség, tüdőkárosodást állapítottak meg a röntgenfelvételek alapján.

A kínai kutatók végül arra jutottak, hogy

azoknak a koronavírus-fertőzötteknek a többsége, akiket kórházban kezeltek, legalább egy-két tünettel még akár hetekig, hónapig is küzdhet, ezért fontos az utógondozás.

A kutatást vezető szakember szerint azonban még további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a tudósok jobban átlássák, milyen hosszútávú egészségügyi hatásai lehetnek a Covid-19-nek.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ korábban kiadott tájékoztatása szerint az utólagos tünetek közé tartozik például a fáradtság, a köhögés, a légszomj, az ízületi és mellkasi fájdalom, a fejfájás, a depresszió és a koncentrálási nehézségek.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük