Felcsúton választották meg Magyarország ételét a nemzeti összetartozás jegyében

Sharing is caring!

Kellett bele piros, fehér és zöld alapanyag.

A csákberényi Kilroy Group Kft. csapata a Kilroy Team: Ortó Gyula és Dobos Tibor nyerte a szombaton harmadik alkalommal megrendezett, Magyarország étele szakácsversenyt Felcsúton. A leírás alapján azonban nem annyira fogásról, mint egy komplett svédasztalról van szó, a séfcsapat Somogy-ország ízei fantázianevű ételének leírása ugyanis ez:

Fogasfilé parajlevéllel burkolva, haltej májköntösben, füstölt mangalicaszalonna fátyolban, kapros sajtkrémmel töltött túrógombóc, barna vajban pirított reszelt morzsában, tejfölhab, zöldségkosár, marinírozott kelbimbószirom, kápia paprika “csiga” édesköménnyel, piros sültpaprikakrém.

A versengésben második helyen Simon András és Fodor Szabolcs (a Mészáros Lőrinc tulajdonában levő) Hunguest Hotels Galyatető séfjei végeztek, míg a harmadik a vajdasági Paskó Csaba és Bódity Krisztián lett az MTI beszámolója szerint (utóbbiaknál nem közölték az étterem nevét).

A Felcsúton rendezett eseményen természetesen tiszteletét tette a kormány egyik tagja is: Sölch Gellért, az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a díjátadón arról beszélt, hogy az idei, Nemzeti összetartozás évében rendezett vetélkedésen a séfek megmutatták, hogy a magyar gasztrokultúrának van jövője.

A harmadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele szakácsverseny témája ugyanis a nemzeti összetartozás volt. A versenyen részt vevőknek maximum öt elemből álló innovatív, de populáris ételt kellett elkészíteniük, ahol elvárás volt, hogy az étel a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. A kiírás szerint az is szempont volt, hogy az alapanyagköltség adagonként legfeljebb ezer forint lehet. (Akárhogy számoljuk, a díjnyertes étel több mint öt elemből áll, és többe kerülhet egy ezresnél, de nyilván csak az egekbe szökő élelmiszerdrágulás lehet az oka.)

A verseny során kötelező volt használni piros, fehér és zöld színű alapanyagot: a piros színt a piros paprika (friss vagy fűszerpaprika), a fehér színt a túró, a zöld színt pedig bármilyen zöld színű zöldség vagy fűszernövény jelképezhette – számolt be a kiírásról a távirati iroda.

Facebook Comments