Dunaalmás — Orosz Gabriella kisfia, az ötéves Bence minden reggel vidáman indult óvodába. Rajongásig szereti az ott dolgozókat, akik édesanyja elmondása szerint szívvel-lélekkel vigyáztak rá, tanították őt. Szeptember elsején azonban olyan változások léptek életbe az óvodában, amit sem a szülők, sem pedig a pedagógusok nem toleráltak tovább.

– Augusztusban találkoztunk először az új intézményvezetővel. Nem értettünk egyet több általa tervezett változtatással, például a csoportok átszervezésével, ezért egy petíciót készítettünk. Sajnos süket fülekre találtunk. Szeptemberben aztán hideg zuhanyként ért minket, hogy az egyik óvodapedagógust elbocsátották, majd őt követte a többi dolgozó – kezdte lapunknak az aggódó szülő.

Az elbocsátott pedagógust, mint kiderült, gyermekbántalmazással hozta hírbe a vezetőség. A szülők egy emberként háborodtak fel, Gabriella azt mondta: fia egyik legkedvesebb óvónőjéről van szó. A történtek miatt további három óvodapedagógus és három dajka adta be felmondását. Egytől egyig kiállnak kollégájuk mellett. Volt, aki 18 éve dolgozott az óvodában. A nevelőtestületben csak az intézményvezető és helyettese maradt, legalább 20 gyerek végleg elhagyta az óvodát.

Mi lesz a többiekkel? Ki fog vigyázni a gyermekemre? Máshova nem tudjuk elvinni, mert már nincs hely

– sorolta kétségbeesetten kérdéseit Gabriella.https://7b32bc47cb0804a0f764c939f50c4bef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Orosz Gabriella elképedt a vádak hallatán, kisfia, Bence imádja az ovit / Fotó: Pozsonyi Zita

Elértük a kirúgott pedagógust is, aki kategorikusan elutasítja a gyermekbántalmazás vádját.

– Harmincöt éve vagyok óvónő, a dunaalmási óvodában három évet dolgoztam. Én voltam a gyermekvédelmi felelős. A gyermekbántalmazás a legsúlyosabb dolog, amivel egy óvónőt megvádolhatnak, hírbe hozhatnak. Értetlenül állok a történtek előtt. A kirúgásom napján annyit mondott a vezető, hogy jegyzőkönyvbe vette, melyek azok a dolgok, amik nem tetszettek neki velem kapcsolatban. A jegyzőkönyvet nem kaptam meg, egy e-mailben azt viszont igen, hogy a gyermekbántalmazás is szerepel a kirúgásom okai között – nyilatkozta lapunknak a nő, aki szakember segítségét is kérte, mivel méltatlannak érzi elbocsátása körülményeit.

Bartók Anikó kilenc éve dolgozik az óvodában. Pénteken volt az utolsó napja.

– A felmondásom oka elsősorban nem szakmai. A vezető augusztus 26-án engem kért meg arra, hogy tájékoztassam a szülőket a nevelőtestület tagjairól, akikkel elkezdjük a munkát szeptembertől. Ennek eleget is tettem. Aztán a következő héten váratlanul kirúgták a kollégámat. Először azt mondták, azért, mert nem lehet vele együtt dolgozni, majd később gyermekbántalmazásra hivatkoztak. Nem hittem a fülemnek, itt döntöttem el, hogy felállok – magyarázta Bartók Anikó, hozzátéve: amennyiben gyermekbántalmazás történik, úgy azonnal jegyzőkönyvet kell felvenni, az elsők között értesítik a szülőket, a családsegítőt, az intézmény fenntartóját és az illetékes hatóságokat.https://7b32bc47cb0804a0f764c939f50c4bef.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

A rendőrséghez sem az intézmény vezetője, sem a fenntartó részéről nem érkezett bejelentés. Ezt a rendőrség válaszában lapunknak is megerősítette. Kerestük az intézmény fenntartóját, de nem kaptunk válaszokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.