Figyelmeztet a UNICEF: a tanárokat előrébb kell venni az oltáslistán

Sharing is caring!

A Covid-járvány súlyos pusztítást végzett az oktatásban, ennek levét pedig a gyermekek és a szülők isszák meg – áll a UNICEF keddi állásfoglalásában, melyben a pedagógusok mielőbbi beoltását szorgalmazzák.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A koronavírus miatt veszélyeztetett csoportok immunizálása után a világ pedagógusait kell beoltani következőleg a kórokozó ellen az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) keddi állásfoglalása szerint. A közleményt a szervezet főigazgatója, Henrietta H. Fore jegyzi.

Az állásfoglalás szerint a koronavírus-járvány mérhetetlen pusztítást végzett az oktatásban. A fertőzöttek sokasodásával ugyanis világszerte bezártak az iskolák, mely csak áprilisban a világ gyermekeinek mintegy 90 százalékát érintette.

Henrietta H. Fore szerint a helyzet azóta ugyan javult valamit, de még most is legalább 320 millió olyan kisiskolás van, aki a járvány, illetve a zárva tartó intézmények miatt nem vehet részt az oktatásban, de legalábbis nem úgy, ahogy korábban. A főigazgató szerint ez különösen a marginalizált csoportok számára jelent hátrányt, akik már a járvány előtt is nagy nehézségek árán tudtak becsatlakozni a folyamatba.

Szerinte minél tovább vannak zárva az intézmények, bizonyos társadalmi csoportok is egyre nehezebben találnak majd vissza az iskolapadba, komoly veszélynek kitéve a jövőjüket.

A UNICEF megérti, hogy a járvány lassítása érdekében mindent meg kell tenni, de az iskolák bezárása szerintük nem tartozik ide. Egyes tudományos vizsgálatok ugyanis azt a következtetést vonták le, hogy az iskolák szinte egyáltalán nem járulnak hozzá a koronavírus terjeszkedéséhez. Ezzel szemben az oktatás szüneteltetése komoly gondot okoz a családoknak és a gyermekeknek is, akik ezáltal lemaradnak, és hátrányba kerülnek.

Facebook Comments