Fordulat: a magyar külügy szerint maguktól ajánlották fel, Banglades szerint viszont Magyarország kérte a vakcinákat

Fordulat: a magyar külügy szerint maguktól ajánlották fel, Banglades szerint viszont Magyarország kérte a vakcinákat

Sharing is caring!

Nem maguktól ajánlották fel, hanem a magyar kormány kérte a koronavírus elleni vakcinákat Bangladestől – közölte a Blikkel az ázsiai ország egy magas rangú külügyi tisztviselője. Ő arról sem tud, hogy a magyar külügy végül lemondott volna az 5000 bangladesi vakcináról.

Nagy visszhangot keltett a magyar sajtóban, hogy a Blikk megírta: Magyarország 5 ezer nyugati vakcinát kaphat Bangladestől. A magyar külügyminisztérium lapunknak akkor azt írta, a dél-ázsiai ország hálából ajánlotta fel a 2500 ember beoltására elegendő oltóanyagot:

„Banglades a köszönetét szeretné kifejezni a magyar orvosok fantasztikus teljesítményért, ezért ajánlott fel 5000 dózis Covishield-vakcinát, amelyet az AstraZeneca licensze alapján gyártanak Indiában.”

A Blikk telefonon érte utol a bangladesi külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselőjét, aki a fentieknek némiképp ellentmondó történetet mesélt el a dél-ázsiai vakcinaportyáról.

– Bécsi nagykövetségünktől érkezett hozzánk jelzés, hogy a magyar kormány jóakaratunk jeléül vakcinákért folyamodik a bangladesi kormányhoz – közölte a neve elhallgatását kérő külügyi tisztviselő. Mint mondta, a kérést nagyon komolyan vették, így rögtön a bangladesi kormány legfelsőbb szintjeire továbbították.

Fordulat: a magyar külügy szerint maguktól ajánlották fel, Banglades szerint viszont Magyarország kérte a vakcinákatSzijjártó Péter külügyminiszter egy tavalyi sajtótájékoztatón Bangladesben. A magyar külügy korábban azt közölte, hogy Banglades magától ajánlotta fel a vakcinákat / Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

– A legfelsőbb kormányzati szintről rögtön megjött a beleegyezés, hogy eleget teszünk a magyar kérésnek, a magyar és a bangladesi nép barátságának jegyében megpróbálunk oltóanyagot biztosítani – mondta forrásunk.

Úgy tudjuk, a bangladesi kormány számára három erős érv szólt a segítségnyújtás mellett. Az egyik, hogy 1972. január 29-én Magyarország az elsők között vette fel a diplomáciai kapcsolatot a függetlenné vált Bangladessel, amit a helyiek azóta sem feledtek el.

A második – mint azt meg is írtuk – a magyar orvosok által Bangladesnek egy évtizede nyújtott segítség. Ez nem csak azt a mintegy ötszáz ingyenes égési sebészeti és helyreállító plasztikai műtétet jelenti, amit dr. Pataki Gergely és dr. Csókay András csapata végzett el az ázsiai országban, hanem az ottani szaksebészeti ellátás javításáért végzett tevékenységüket is. „A fejüknél összenőtt ikrek sikeres szétválasztása nagy visszhangot váltott ki Bangladesben, ezt is számításba vettük” – mondta forrásunk.

A harmadik jó pontot Szijjártó Péter külügyminiszter tavaly szeptemberi bangladesi látogatása jelentette. Szijjártó akkor jelentette be, hogy Magyarország konzulátusi képviseletet nyit az ország fővárosában, Dakkában.

Szijjártó Péter és Abdul Momen bangladesi külügyminiszter sajtótájékoztatója Dakkában. E látogatásnak is szerepe volt abban, hogy Banglades eleget tett a magyar kérésnek. / Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

A bangladesi oltóanyag érkezéséről szóló cikkük megjelenését követően a magyar külügyminisztérium tegnap arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy nem fogadják el a vakcinákat.

– A felajánlást megköszöntük, de nem élünk vele – írták a lapnak.

A bangladesi külügyminisztériumban erről ma délelőtt még mit sem tudtak.

– Nincsen erről tudomásom. Dolgozunk a vakcinaküldés hivatalos procedúráján, és nagyon hamar végzünk is vele – mondta Blikknek a külügyi tisztviselő.

Mint megírtuk, mindeddig ötmillió oxfordi vakcina érkezett a Bangladesbe, de további 25 millió oltásra is van szerződésük. Az indiai Serum Intézet ugyanis licensz alapján 1 milliárd Oxford-AstraZeneca-vakcinát állíthat elő, hogy abból a térség nagyon vagy közepesen szegény országaiba juttasson. Ezek közül kerülhetne az említett ötezer vakcina Magyarországra.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük