Fordulatot tartogathat a jövő hétvége

Sharing is caring!

Télies fordulatot ígérnek a hosszútávú előrejelzési modellek jövő hétvégére.

A legfrissebb számítások szerint télies fordulat jöhet jövő hétvégére. Bár a kilátások még nagy bizonytalanságot hordoznak, jelenleg több időjárási modell is egyetért abban, hogy jövő hétvégén téli fordulat érkezhet hazánkba.

Hogy havazhat-e, az határozza majd meg, hogy

a lehűlés és a csapadék mennyire lesz átfedésben.

Az időjárási modellek hosszútávú előrejelzése szerint mutatkozik némi esély rá, hogy a mínuszok érkeztével nedvesebb légtömegek is keverednek térségünk fölé, helyenként havazást okozva. Ez persze még nem borítékolható, elképzelhető, hogy csak a hőmérséklet csökkenése és a fagy beköszönte érzékelteti majd a tél közeledtét.

Az alábbi fáklyadiagramon a GFS modell valószínűségi előrejelzése látható a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére és a térségben várható csapadékra vonatkozóan. A magasban már negatív tartományban alakul a hőmérséklet, és kevés csapadék is érkezhet:

Forrás: Wetterzentrale

Hasonlók a kilátások az ECMWF modell valószínűségi előrejelzéseinek átlaga alapján is. A térkép november 22-én, a 850 hPa-os főizobárszintre (kb. 1500 méteres magasság) vonatkozó várható hőmérsékleti értékeket és a tengerszinti légnyomás alakulását mutatja. Jövő hétvégén hideg légtömeg érkezhet észak felől:

Forrás: WXCharts.com

Friss infókkal hamarosan jelentkezünk.

Borítókép: Shiva

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük