Forgalmazó: „Rombolja a gyorstesztekbe vetett bizalmat a népegészségügyi központ hozzáállása”

Sharing is caring!

Az NNK úgy kampányol az antigén gyorstesztek ellen, hogy a kormány is ezeket fogja alkalmazni a kórházban és oktatásban dolgozók tesztelésére, és a mentőszolgálat is tömegesen használja már egy ideje.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere múlt héten bejelentette, hogy a fővárosi önkormányzat saját, intenzív tesztelési programot indít, melynek részeként 100 ezer új antigén koronavírus-tesztet szereznek be. Vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azonban egy közleményben jelezték, hogy

órási tévedés és szakmailag megalapozatlan ez a tesztelés, mert az antigén gyorstesztek nem ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

Karácsony Gergely ezt úgy értékelte, hogy “végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) is belerángatták a fővárosi önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba”.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint egyáltalán nem igaz, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

Orbán Viktor azonban hétfőn azt is bejelentette, hogy mostantól hetente célzottan tesztelni kell a kórházi, az iskolai, az óvodai és bölcsődei dolgozókat, ugyanakkor hozzátette, hogy ezek a gyorstesztek csak 50-60 százalékos megbízhatósággal mutatnak eredményt.

24.hu megkérdezte az NNK-t, hogy miért kezdett az antigén alapú gyorstesztek ellen kampányolni, ha a kormány is ezt fogja alkalmazni a kórházban és oktatásban dolgozók tesztelésére.

“Ahogy az a kormányfői bejelentésben is elhangzott és ismert, a gyorstesztek csak 50-60 százalékos biztonságot adnak, vagyis nem tökéletesek, nem olyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Célzott, ellenőrző tesztelésről van szó, melyek nem váltják ki az esetlegesen szükséges PCR-teszteket, de lehetővé teszik a célzott csoportok gyorstesztelését”

– válaszolták.

Egyébként már az Országos Mentőszolgálat is tömegesen használja az antigén gyorsteszteket. Csató Gábor főigazgató október végén úgy nyilatkozott, hogy jelenleg ez és a PCR-teszt a legjobb, és utóbbi sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt. A 24.hu információi szerint azonban nemcsak a mentőszolgálat, hanem több nagy létszámú állami cégek, sőt minisztérium is antigén gyorsteszteket vásárolt nagy mennyiségben, hogy azzal szűrjék saját dolgozóikat.

Az egyik nagy európai gyorstesztgyártó magyar forgalmazója a portálnak azt mondta,

“kifejezetten rombolja a gyorstesztekbe vetett bizalmat az NNK hozzáállása”,

szerinte ugyanis az 50-60 százalékos megbízhatóság az első hullám idején importált antitest gyorstesztek egyes típusaira volt jellemező, amelyek használhatatlanságuk miatt hamar el is tűntek a piacról. Az újabb gyorstesztek jelentős része azonban már egészen más megbízhatósági kategóriába tartozik.

Barta Judit, a fővárosi tesztelésben is közreműködő Bio-Kasztel Kft. ügyvezetője pedig azt mondta,

a hivatalos eredmény szerint a gyorsteszt 98 százalékos pontossággal működik.

Szerinte ez azért hasznos az őszi influenzaszezonban, mert egyetlen vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy a beteg koronavírus-fertőzésben vagy influenzában szenved, azon belül pedig az A vagy a B típusát kapta-e el.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük