Mi is beszámoltunk róla, hétfő reggel derült ki, hogy az elmúlt években megduplázta földbirtokait Szentgyörgyvölgyi Péter, Budapest V. kerületének fideszes polgármestere. Vagyonbevallása szerint ugyanis a Belvárost igazgató Szentgyörgyölgyi Bakonybélben mára közel 60 hektárnyi területet birtokol összesen.

A 24.hu viszont összehasonlította Szentgyörgyvölgy elmúlt években leadott vagyonbevallását a megvásárolt földek árával, így kiderült,

közel 30 hektár föld pénzügyi fedezetét nem találni a vagyonnyilatkozataiban.

A cikk nyomán Gelencsér Ferenc, I. kerületi alpolgármester, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje és dr. Szigeti Flóra, a Momentum V. kerületi önkormányzati képviselője és igazságügyi szakpolitikusa

bejelentést tettek a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányságnál

– közölte kedd reggel a párt.

“Jogállamban a politikusok vagyongyarapodása átlátható: vagyonosodási vizsgálatot hivatalból az adóhivatalnak kellene megindítania, de Magyarországon erre a Fidesz 2017-es jogszabály-módosítása óta a NAV nem jogosult. 2017-ben ugyanis úgy rendelkezett a Fidesz, hogy gyakorlatilag csak abban az esetben indíthat a NAV vagyonosodási vizsgálatot, ha már folyamatban van rendőrségi nyomozás az ügyben.

Azért indítványoztunk rendőrségi eljárást, hogy a NAV vizsgálatára egyáltalán sor kerülhessen”

– írta Szigeti Flóra a rendőrségi feljelentéssel kapcsolatos Facebook-bejegyzésében.

Szigeti hozzátette, a Momentum a 2021. februárjában nyilvánosságra hozott Új Rendszerváltás Tervében is ismertette, a kormányváltás után párt a lehető legszélesebb körben lehetővé fogja tenni a vagyonosodási vizsgálat lefolytatását: a NAV ismét hivatalból indíthat majd ilyen eljárást, és szabálytalanság esetén pedig maga fordulhat majd a rendőrséghez.

Az átláthatóság és számonkérhetőség erősítése miatt pedig a politikusok vagyonnyilatkozata mellett a párt norvég mintára a politikusok adóbevallását is nyilvánossá tenné – írta a képviselő.

„Az első kerület korábbi vezetőségének kétes ügyeiből már ismerős a korrupció. Az elmúlt másfél évben 1,2 milliárd forintnyi hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügyet tártam fel. Országgyűlési képviselőjelöltként azonban az egész választókörzetet figyelemmel kell kísérnem, ezért Szentgyörgyvölgyi Péter ügyét sem hagyhatom szó nélkül”

– kommentálta az esetet Gelencsér Ferenc.

A Momentum mellett hétfőn az MSZP V. kerületi önkormányzati képviselői is bejelentették, az összellenzéki, Tiéd a Belváros-frakció nevében kezdeményezik a polgármester vagyonnyilatkozatának vizsgálatát.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük