Gázzal fűt? Akkor ez a hír érdekelni fogja!

Sharing is caring!

Tavaly a korábbihoz képest jóval kevesebbet költött a központi gázvezetékeket működtető FGSZ karbantartásokra, de szerintük nem ez vezetett az osztrák útvonal nemrég elhárított hibájához és az elmúlt időszak robbanásaihoz – számolt be a Népszava.

A vezeték vizsgálata során pontszerű falvastagságcsökkenéseket tapasztaltak az FGSZ Földgázszállító Zrt. szakemberei – közölte a napilappal a hazai központi gázrendszert üzemeltető, Mol-hátterű társaság az osztrák összeköttetés október végi haváriájáról.

A cég október 20-án tette közzé, hogy Lébény térségében a HAG nevű magyar-osztrák gázvezeték belső vizsgálata – “görényezése” – során károsodást tártak fel. A javítás miatt időlegesen lezárták a csövet. A kereskedelmi üzem október 30-án állt helyre. A munkálatok tovább zajlanak, az okokat vizsgálják. Az FGSZ a javítási pluszköltségeket nem közölte és azt sem, hogy zajlik-e az eset kapcsán vita a vezetéket használó gázkereskedőkkel.

Bár a végkifejlet ez esetben szerencsésnek nevezhető, a Népszava által megkérdezett szakértő felhívták a figyelmet az FGSZ nagynyomású gázvezetékeinek utóbbi idők során egyre szaporodó robbanásaira is. Tavaly Püspökladánynál, idén Pásztó közelében történt hasonló, egyaránt vezetékhibára utaló eset.

Eközben a cég beszámolói szerint tavaly jelentősen tovább csökkentek a karbantartási kiadások. A ráfordítások csökkenése az FGSZ mint gazdálkodó szervezet hatékonyabb működését jelzi – szólt a magyarázat. Mivel eddig is a legjobb színvonalon üzemeltettek, a javításon túl további egyedi intézkedéseket nem terveznek.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük