Gázzal fűt? Ez a hír érdekelni fogja

Gázzal fűt? Ez a hír érdekelni fogja

Sharing is caring!

A földgáz lakossági ára 28 hónapja, a villamos energiáé 12 hónapja Magyarországon a legolcsóbb az Európai Unióban – mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője az M1 vasárnap délelőtti műsorában.

Scherer Zsolt az alacsony árakat a rezsicsökkentés eredményének nevezte az MTI szemléje szerint. Hozzátette: kiszámítható és szabályozott gázárral kalkulálhatnak hosszabb távra is a fogyasztók.

A lakossági fogyasztók 44 százaléka gázzal fűt, további 18 százalékuk távhővel, melynek túlnyomó részét szintén gázzal állítják elő, valamint 17 százaléknál gáz- és szilárd tüzelésre egyaránt alkalmas kazán üzemel. Ezzel szemben villamos energiával a háztartások körülbelül egy százalékát fűtik csak.

A Magyarországon felhasznált földgáz mindössze tíz százaléka származik hazai kutakból, 90 százalékát külföldről szerzik be. Fontosnak nevezte, hogy minél több helyről tudjon az ország gázt venni, mert annál olcsóbban szerezhető be a nyersanyag.

A gázszámlán megjelenő összeg 40 százalékát adja a gáz, mint termék ára, 60 százalék pedig az egyéb – például tranzitból, tárolásból, tisztításból – származó rárakódott költség.

via

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük