A világ legszegényebb országai szenvednek az ukrán gabonaexport ellehetetlenítése miatt. Orosz hadihajók ugyanis megakadályozzák az ukrán gabonaszállító hajók kifutását – közölte az amerikai külügyminiszterhelyettes az ENSZ-ben tartott beszédében. Emiatt az árak a magasba szöktek az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

“Vlagyimir Putyin kezdte ezt a háborút” – mondta Wendy Sherman. “Ő teremtette a globális élelmiszerválságot. Ő az, aki ennek véget tud vetni.”

A Világélelmezési Program szakértői szerint már egyébként is létezett élelmiszerválság, de az ukrajnai háború emelte annak szintjét elviselhetetlenre.

“Az üzemanyagárak, az élelmiszerárak és a szállítási költségek miatt már egyébként is gyerekek és családok millióinak csökkentettük a fejadagját világszerte” – mondta David Beasley, a Világélelmezési Program igazgatója. ” Az olyan országokban, mint például Jemen nem rég feleztük el nyolcmillió ember élelmiszeradagját. Most pedig úgy néz ki, nullára kell majd csökkenteni azt. Nigerben, Maliban, Csádban, sorolhatnám még…”

Az igazgató szerint a háborúnak olyan globális hatása lesz, amely túlmutat bármin, amit a második világháború óta tapasztalt a világ. Egyben arra figyelmeztetett, hogy az éhezés menekülthullámot indíthat, amely a fejlett országokra is hatással lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.