Kedden jelentette be Omán, hogy az orvosaik potenciálisan halálos gombás fertőzést azonosítottak néhány koronavírusos betegben. Ezek voltak az első ismert esetek az Arab-félszigeten, miközben a szultanátus egészségügyi rendszerét egyébként is súlyosan leterheli a járvány.

Az arab ország egészségügyi minisztériuma arról számolt be, hogy három beteg is az életveszélyes, köznyelvben csak „fekete gombás” betegségnek nevezett mucormycosiszban szenved. Ez a fajta fertőzés kifejezetten gyorsan terjedt Indiában.

(A legfrissebb hírek itt)

Annak ellenére, hogy a betegség ritka, nagy riadalmat keltett a hatóságok körében, mivel megnehezíti a koronavírus elleni küzdelmet – írja az Index az MTI-re hivatkozva.

Nem Omán az egyetlen ország ahol az egyébként is súlyos koronavírus-járvány mellett még a fekete gombás fertőzéssel is szembe kell néznie az egészségügyi dolgozóknak. Indiában, már a Covid-19 megjelenése előtt is létezett a mucormycosisz, azonban növelte az aggodalmat, hogy több ezer fertőző vagy éppen frissen meggyógyult beteget is megtámadott. Egyiptomban csak szórványosan jelentettek gombás fertőzésekről, miközben rohamos tempóban nő a koronavírusos megbetegedések száma az észak-afrikai országban.https://6b2c6b962529aa72128832f75ca42227.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

(Ez is érdekelheti: Olimpia a járvány alatt: a helyszínről tudósítók nagy részét beoltják a koronavírus ellen)

A mucormycosist egy penész

gomba okozza, amely megtalálható a talajban, levegőben, de még az emberi orrban és nyálkahártyában is. A fertőzés a légzőrendszeren keresztül terjed és roncsolja az arc egyes részeit. A terjedés megakadályozásának érdekében olykor az orvosoknak el kell távolítaniuk a szemgolyót, hogy a betegség ne érje el az agyat. A fekete gombás megbetegedés elsősorban a legyengült szervezetű embereket támadja.

via

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.