Egy különösen védett tanú kedden tett vallomásának boncolgatásával folytatódott tegnap a Fenyő János meggyilkolása miatt indult büntetőper, amiben Gyárfás Tamást azzal vádolják, hogy megbízást adott Portik Tamásnak arra, ölesse meg a médiavállalkozót.

Kiderült, hogy a koronatanú Portik egykori bizalmi embere, egyben az egyik gyermekének keresztapja, akinek az állítása szerint az egykori Energol-vezér vele üzent Gyárfásnak még Fenyő János halála előtt. Ezzel szemben Gyárfás határozottan kijelentette, soha életében nem látta és nem találkozott a férfival. Gyárfás meggyőződése szerint a 4-es tanúként jegyzett személy a számára nézve részben terhelő vallomását hamisan tette meg és hazudik. Pedig arra is fény derült, hogy a rejtélyes személyt még hazugságvizsgálóra is kötötték tavaly, a vizsgálat szerint azonban mindenben igazat mondott. Ennek igazolására a szerkezetet kezelő és a szakvéleményt készítő személyt is berendelték.

Ezután egy nyugdíjas asszonyt hallgattak meg tanúként, aki annak idején Fenyő Jánossal együtt dolgozott. Mint mondta, bizalmas kapcsolatban álltak, ezért beszámolt volna neki arról, ha valamilyen konkrét fenyegetés érte volna, de ő ilyenről nem tudott. Elmondása szerint Fenyőnek ellenfelei voltak, akikkel az üzleti életben akadtak ellentétei. Az asszony szerint Fenyőnek volt egy dossziéja is Gyárfásról, amit a hatóságok mellett állítólag Kuncze Gábor egykori belügyminiszternek is eljuttatott annak érdekében, hogy nyomozzanak a NAP TV egykori tulajdonosa ellen. De, mint mondta, még az akkori miniszterelnökhöz, Horn Gyulához is eljutott a Gyárfás–Fenyő konfliktus híre. A politikus arra kérte Fenyőt, „ne bántsa Gyárfást”, de ő ezt nem vette tudomásul.

Ezután a VICO médiabirodalom gazdasági igazgatója következett, aki 23 év távlatából számos dologra már nem emlékezett. Elmondása szerint nem álltak baráti kapcsolatban Fenyő Jánossal, de a felesége és Fenyő élettársa a hasonló korú gyerekeik miatt összejártak. Szerinte is Horn Gyula próbálta kibékíteni a feleket, mondván, két baloldali médium vezetője ne harcoljon egymással. Tudomása szerint Horn kezdeményezésére még egy megállapodás is született kettejük között, de a későbbi kézfogásuk csak felszínes volt.

– Gondolhatja, hogy érzem magam – válaszolta kérdésünkre Gyárfás Tamás a tárgyalás után. – Az eljárás kezdetéhez képest az a különbség, hogy most már mindennel pontosan képben vagyok. Eleinte nem tudtam rögtön visszaemlékezni a 27 évvel ezelőtti eseményekre, de rengeteget jártam könyvtárba, ahol tanulmányoztam a tanúvallomásokat. A Portik-hanganyagok leirata helyett mondjuk jobb lett volna Hemingway-t olvasni – tette hozzá a Blikknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.