Gyerek mellett ne csodálkozz, ha folyton lebetegszel

Sharing is caring!

Jön az iskola, kezdődik az ovi, úgyhogy készítsd fel magad lelkileg, hogy szülőként te is többet leszel beteg, mint a nagy átlag. Kezdd el erősíteni az immunrendszeredet gőzerővel, ha nem akarsz minden egzotikus vírust elkapni a gyerekeidtől.

Egy 2009-es kutatás során azt találták, hogy egy év leforgása alatt a családok 16 különböző vírussal találkoznak, és hogy a két-háromévesek hajlamosabbak a vírusos takonykórra, mint a nagyobbak. Ahol pedig folyamatosan szivárog a takony, és 16 különböző vírus kering, ott a felnőttek sem ússzák meg szárazon.

 

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Mindez nem azt jelenti, hogy a kicsi gyerek meg is betegszik az összes vírustól, sok esetben csupán hazaviszi, mint egy trójai faló, hogy aztán a vírus ráugorjon a többi családtagra. Van, hogy a gyereknek csak kicsit folyik az orra, és köhécsel ugyanattól a vírustól, amitől apa egy héten keresztül magas lázzal fekszik.

A kutatók szerint emiatt aztán nagyon nehéz a családi betegségeket vizsgálni, mert nem tudnak saját magukról egzakt adatokat jelenteni az alanyok, nem tudják megjelölni pontosan a vírusgazdát, hiszen a vírushordozó gyereknek láthatóan kutya baja, a szülők meg alig látnak a betegségtől.

Az biztos, hogy azért betegszenek meg a szülők többször, mint mondjuk az óvónők, akik akár még több időt is töltenek a gyerekekkel, mert a szülőséggel együtt jár a mindenféle testnedvek törölgetése.

A gyerek simán az arcunkba tüsszent, beletörli a pólónkba a taknyát-nyálát, kitöröljük a fenekét, és még ki tudja, hányféleképpen érintkezünk a fertőzésveszéllyel. Persze nem lehet csak a gyerekeket hibáztatni, nem tehetnek róla, hogy keringenek a vírusok körülöttük, inkább a szülőknek kellene tudatosabban odafigyelni a saját egészségükre.

A probléma része az is a kutatók szerint, hogy a szülők általában keveset alszanak és nem mozognak eleget, ami miatt gyengébb az immunrendszerük. Igaz, hogy a kevés alvással nehéz bármit tenni, ha nem alszik még rendesen a gyerek éjjel, de a mozgásra és immunerősítésre rá lehet feküdni, és felkészülni a következő hónapokban érkező vírusdömpingre.

via nlc.hu

Facebook Comments